Praha Jeruzalém

Ruské sítě oznámily, že Pompeo řekl iráckému premiérovi, že Spojené státy nebudou zasahovat, pokud Izrael napadne íránské cíle v Iráku.

Autor: Elad Benari, 18.1.2019 00:30

Spojené státy americké oznámily Iráku, že nezasáhnou, pokud Izrael napadne íránské cíle v jejich zemi, uvedla ve čtvrtek Russia Today vysílaná v arabštině.

Síť, která citovala nejmenovaného iráckého vládního představitele, uvedla, že ministr zahraničí USA Mike Pompeo vyslal tento vzkaz během setkání s iráckým premiérem Adilem Abdul-Mahdiem v Bagdádu minulý týden.

Rusko dnes také oznámilo, že al-Mahdi vyjádřil obavy z tohoto kroku a varoval před jeho vážnými důsledky.

V září zpravodajská agentura Reuters uvedla, že Írán přesunul své rakety do Iráku.

Zpráva citovala tři íránské představitele, dva irácké zpravodajské zdroje a dva západní zpravodajské zdroje a všichni potvrdili předání raket krátkého doletu v průběhu několika měsíců do Iráku.

Někteří z představitelů dodali, že Írán pomáhá svým spojencům vyrábět vlastní rakety.

Írán odmítl zprávu agentury Reuters a tvrdí, že má za cíl poškodit vazby Íránu se svými sousedy.

„Taková falešná a směšná zpráva nemá jiný záměr než ovlivnit zahraniční vztahy Íránu, zejména s jeho sousedy,“ řekl mluvčí íránského ministerstva zahraničí Bahram Qassemi a dodal: „Tato zpráva je zaměřena výhradně na vytváření obav v zemích tohoto regionu“.

Irácké ministerstvo zahraničí uvedlo, že je ohledně zprávy Reuters „překvapené“ a dále, že je „bez důkazů“, aniž by ovšem odmítlo její obsah.

Írán se dostal do ohniska zájmu ohledně svých balistických střel během posledních let. Spojené státy několikrát uvalily na testy Íránu sankce a řekly, že jeho raketové testy porušují rezoluce OSN.

Íránský prezident Hassan Rouhani zdůraznil, že Írán bude i nadále vyrábět rakety pro svou obranu a nepovažuje to za porušení mezinárodních dohod.

19.01.2019 19:35 Daniel Žingor223Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova