Praha Jeruzalém

Podle zpráv, které mohou být součástí saúdské informační kampaně proti Íránu, Írán vůči Hassanu Nasralláhovi viditelně přitvrzuje.

Autor: David Jablinowitz, World Israel News, 20. ledna 2019

Online verze Saúdských novin Al Watan uvádí, že generální tajemník Hizballáhu Hassan Nasrallah je pod těžkým íránským tlakem, aby vysvětlil zmizení „desítek miliónů dolarů“ z bankovních účtů Hizballáhu financovaných Teheránem.

Podle zprávy je Nasrallah v „domácím vězení“, neboť vůdce teroristické organizace zároveň přijímá íránskou lékařskou péči.

Šéf Hizballáhu nebyl na veřejnosti vidět již mnoho týdnů, což dává prostor šeptandě o tom, co se s ním děje. Jeho pravidelné mizení z veřejného prostoru v Libanonu, kde sídlí Hizballáh, je poměrně běžné a izraelské vojenské zdroje to spojují s jeho obavami z izraelského atentátu. Nasrallah je často označován za samotáře žijícího v bunkru.

Obvinění ze zpronevěry také nejsou nic nového, nové ale je, že jsou tato obvinění vznesena saúdskou stranou.

Saúdská Arábie a Írán jsou regionálními rivaly.

V říjnu Saudi Gazette oznámily, že milice Hizballáhu unesly někoho pod jménem Akram Saad „s obviněními ze zpronevěry 15 milionů dolarů … dohledu nad operacemi praní špinavých peněz … z obchodování s drogami Hizballáhu“.

Regionální intriky zahrnují také Katar, který nejenže zapadl do bažiny Hizballáhu a jeho obchodování s drogami, ale také se souhlasem Izraele kontroverzně financuje pásmo Gazy ovládané Hamásem.

Al Watan jménem „pozorovatelů“ hlásí, že „vedení organizace je nejhorší“ od založení Hizballáhu Íránem v Libanonu. Saúdský deník rovněž říká, že Nasrallahovo zmizení z veřejnosti je přímým důsledkem tvrzení o jeho zpronevěře.

Libanonský korespondent však nedávno oznámil, že generální tajemník utrpěl infarkt. Ostatní zpravodajské organizace uvedly, že má rakovinu a podstupuje chemoterapii. Tyto zprávy jsou založeny na scénách, kdy komanda Hizballáhu střeží různé nemocnice v libanonském hlavním městě Bejrútu.

20.01.2019 21:16 Daniel Žingor167Zdroj: World Israel News

Klíčová slova