Praha Jeruzalém

JERUZALÉM (AP) – v neděli se zdálo, že je dohoda o příměří mezi Izraelem a vládci Hamasu, kde Izrael rozšířil povolenou rybolovnou oblast a uvolnil některá přísná omezení pohybu přes dva hlavní přechody s touto palestinskou enklávou, dodržovaná.

Neděle, 31. března 2019 16:37

Egyptští mediátoři v posledních dnech pracovali na zprostředkování dohody o příměří, ale rozhovory byly opakovaně přerušovány palestinskými raketovými útoky a izraelskými vojenskými represemi. Násilí zvýšilo napětí jen něco málo přes týden před izraelskými národními volbami.

Na znamení toho, že egyptské úsilí pokročilo, rybářský výbor Gazy prohlásil, že Izrael rozšíří povolenou rybolovnou oblast podél pobřeží Středozemního moře na maximálně 15 námořních mil, oproti předchozímu limitu devíti námořních mil. Rybolov byl úplně zastaven, protože teroristé z Gazy minulý týden odpálili raketu směrem k Tel Avivu a pustili se do krátkých, ale intenzivních přeshraničních bojů se svými nenáviděnými nepřáteli.

Izraelští představitelé potvrdili, že znovuotevření rybářské zóny vstoupí v platnost v pondělí.

Posílení příměří dále naznačovalo zrušení některých omezení týkajících se průjezdu osob a nákladu do Gazy, kdy podle představitelů Hamasu Izrael zmírnil blokádu výměnou za záruky klidu.

Představitelé Izraele a Hamasu potvrdili, že hraniční přechody Erez a Kerem Shalom byly znovu velmi omezeným způsobem otevřeny, poprvé od doby, kdy minulé pondělí vypuklo násilí.

První kroky k obnovení klidu byly nicméně přerušeny oboustrannou palbou podél hranic. Jen několik hodin poté, co Izrael oznámil, že v neděli znovu otevřel své hlavní hraniční přechody v Gaze, byl z pásma Gazy na Izrael odpálen mínometný granát.

Projektil nedopadl na izraelské území, ale na jihu země rozezvučel sirény.

Nikdo se nepřihlásil k odpovědnosti a neproběhla žádná okamžitá izraelská reakce.

Před tím v neděli palestinští teroristé během noci odpálili na Izrael rakety a armáda reagovala palbou z tanku.

V sobotu byli zabiti izraelskou palbou čtyři Palestinci, včetně tří teenagerů, když se desítky tisíc lidí zúčastnily masových shromáždění k prvnímu výročí demonstrací podél plotu mezi Izraelem a Gazou.

K plotu se během sobotní demonstrace přiblížily desítky teroristů a vrhali na izraelské síly kameny a výbušniny.

Izrael deklaruje, že brání své hranice, ale dostal se pod velkou mezinárodní kritiku kvůli velkému počtu neozbrojených palestinských teroristů, kteří byli zastřeleni během posledních 12 měsíců.

Izraelskou palbou bylo zabito téměř 200 Palestinců, zatímco na straně Izraele to byl loni v létě jeden izraelský voják zasažený palestinským odstřelovačem.

01.04.2019 05:27 Daniel Žingor133Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova