Praha Jeruzalém

Premiér odmítl tvrzení, že jeho závazek anektovat izraelské osady byl prázdným slibem předvolební kampaně a říká, že o této záležitosti už s americkými představiteli mluvil.

Od: Arutz Sheva, 8.4.2019 9:44

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí ráno hovořil o svém slibu z víkendu anektovat izraelské osady v Judeji a Samaří a odmítl obvinění, že nemá v úmyslu ho splnit.

Netanjahu je právě v centru zápasu o výsledek úterních parlamentních voleb a usiluje o své páté funkční období (čtyři už má za sebou). Hlavní střet probíhá s střodo levou alternativou strany Modré a bílé bývalého náčelníka generálního štábu IDF Bennyho Gantze.

Poslední tři dny průzkumů dávají Modré a bílé mírný náskok – v mezích možné chyby – dostává se přes Likud s 29 křesly, v porovnání s 28 křesly pro Likud.

„Mezi námi a Gantzem zeje mezera několika mandátů,“ řekl Netanjahu v pondělí v rozhovoru pro Channel 12. „Voliči Likudu a pravice jsou spokojeni; někteří chtějí (v den voleb) zůstat doma, ale je zapotřebí, aby se ukázali.“

„V této současné situaci neexistuje jiná alternativa, než že budeme pověřeni sestavit vládu,“ a dodal, že Modrá a bílá by pravděpodobně vytvořila levicovou vládu.

„Oni (Modrá a bílá) půjdou s Labournisty a Meretzem – spolu s Araby vytvoří většinu a skončíme s levicovou vládou.“

V sobotu, jen několik dní před volbami, Netanjahu oznámil, že kdyby byl znovu zvolen, v následujícím volebním období by anektoval izraelská města v Judeji a Samaří, což je deklarace, která mu získala pochvalu izraelské pravice, kritiku Modré a bílé a odsouzení ze strany Palestinské samosprávy.

Někteří, včetně hlavního Netanjahuova volebního oponenta, Bennyho Gantze, tento výrok odmítli jako neupřímný předvolební slib, který mu má přinést pravicové voliče.

„Proč se nezeptat na to, proč mohl Netanjahu během 13 let anektovat a neudělal to?“ řekl Gantz v neděli a nazval tento slib „nesmyslným prohlášením“.

„Je ostuda soupeřit s takovými lidmi.“

Během pondělního rozhovoru však Netanjahu odrazil tuto kritiku a řekl, že už začal vytvářet základy pro anexi, a tuto myšlenku projednal s vedoucími představiteli Trumpovy administrativy a že tento proces ještě nebyl realizován proto, že „vezme nějaký čas“.

„Proč to trvalo dva roky, než i tak přátelsky nakloněný prezident uznal Golanské výšiny? Chce to čas,“ odpověděl si Netanjahu.

„Dávám přednost (anexi) se souhlasem. Diskutoval jsem o tom se zástupci prezidenta Trumpa a řekl jsem jim, podle mého názoru, není žádná cesta, jak to obejít a navíc si myslím, že je správné to udělat. Ale stane se to. Není to něco, co jsem připravil kvůli volbám.“

„Musel jsem projít třemi fázemi: první fází byl silný tlak na mě,“ pokračoval Netanjahu s odkazem na požadavky Obamova Bílého domu, aby Izrael přestal stavět v Judsku a Samaří.

„Obamovi lidé mi řekli: „Ani cihlu“. Ale díky Bohu, jsme to překonali. Odtud jsme se přesunuli do fáze rozšířené výstavby a nyní se přesuneme do další fáze, to znamená uplatnění suverenity vůči (izraelským) městům. To všechno jsem (jim) řekl. Raději to dělám postupně a s americkou podporou.“

08.04.2019 12:05 Daniel Žingor187Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News