Praha Jeruzalém

USA zablokovaly pokus Kuvajtu, Indonésie a Jižní Afriky v Radě bezpečnosti OSN, aby odsoudily izraelské demolice nelegálních arabských staveb.

Autor: Elad Benari, 25.7.2019 4:59

Spojené státy ve středu zablokovaly pokus Kuvajtu, Indonésie a Jižní Afriky přimět Radu bezpečnosti OSN, aby odsoudila zničení izraelských palestinských arabských domů na okraji Jeruzaléma, řekli diplomati agentuře Reuters.

Izraelské síly v pondělí ráno zabezpečily a zahájily demolici deseti z více než 100 nelegálně postavených staveb postavených na odpor proti příkazu izraelské civilní správy z roku 2011, který zakázal výstavbu poblíž bezpečnostního plotu.

Bytové domy byly postaveny ve čtvrti Wadi al-Hummus v Sur Baher, arabské enklávě, která se nachází téměř přímo v Jeruzalémě.

Pás země v oblasti Wadi al-Hummus, kde se nacházejí nelegální stavby, je však těsně za hranicemi města Jeruzaléma, nicméně přímo u bezpečnostního plotu.

Kuvajt, Indonésie a Jihoafrická republika zaslaly v úterý Radě bezpečnosti 15-ti bodový návrh prohlášení, které podle agentury Reuters vyjadřuje vážné znepokojení a varuje, že demolice „podkopává životaschopnost dvoustátního řešení a vyhlídky na spravedlivý a trvalý mír.“

Takové prohlášení musí být ovšem schváleno konsensem a ve středu USA sdělily, že toto znění nepodporují, uvedli diplomaté.

Byl tedy zaslán revidovaný návrh prohlášení pouze o třech odstavcích, ale Spojené státy znovu prohlásily, že s textem nesouhlasí, řekli diplomaté.

V pondělí tento krok odsoudila Evropská unie, která uvedla, že demolice podkopávají „životaschopnost dvoustátního řešení“.

V úterý přidaly své hlasy k odsouzení Izraele Británie a Německo a prohlásily, že tyto demolice byly „obzvlášť závažné“.

Palestinská samospráva mezitím obvinila Izrael z masakru a vyzvala mezinárodní společenství, aby „okamžitě zasáhlo a ukončilo izraelskou agresi“.

25.07.2019 05:43 Daniel Žingor207Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova