Praha Jeruzalém

Francouzský prezident vzdal hold čtyřem pařížským zaměstnancům policie, kteří byli zavražděni jejich radikalizovaným kolegou.

Autor: Elad Benari, Kanada, 8.10.2019 23:21

Francouzský prezident Emmanuel Macron se v úterý zavázal k „neúprosnému boji“ proti islamistickým extremistům, když před tím vzdal hold čtyřem pařížským zaměstnancům policie, které minulý týden zabil nožem jejich radikalizovaný kolega.

„Tváří v tvář islamistickému terorismu povedeme neúprosný boj,“ řekl podle agentury AFP na slavnostním ceremoniálu v policejním velitelství, kde k útoku došlo.

Mickael Harpon, 45-tiletý počítačový odborník policejního zpravodajského oddělení, použil k zabití tří mužů a jedné kolegyně během 30-ti minutového běsnění minulý čtvrtek, kuchyňský nůž. To skončilo až, když ho jeden z policistů střelil do hlavy.

O víkendu našli vyšetřovatelé důkazy o tom, že Harpon podporoval salafismus – extrémní verzi islámu.

Toto vraždění vyvolalo otázky, jak se mu podařilo projít detekcí ze strany policie – dokonce měl nejvyšší bezpečnostní prověrku.

Francouzský ministr vnitra Christophe Castaner v neděli uznal, že měli Harpona pečlivě sledovat. Ovšem zpočátku tvrdil, že Harpon před čtvrtečním útokem nikdy nevzbudil „nejmenší důvod k poplachu“.

Interní zpráva o Harponovi citovaná v pondělí France 24 uvádí, že od roku 2015 sice vykazoval známky radikalizace, ale od té doby nezpůsobil „žádný problém“.

Ve čtyřstránkové zprávě policejní prefektury se uvádí, že „několik“ Harponových kolegů „odhalilo, že si v minulosti všimli… známek jeho radikalizace“. V důsledku toho „upozornili své nadřízené“ nebo požádali kolegy „specializující se na tyto záležitosti“.

Françoise Bilancini, ředitel zpravodajství Pařížské prefektury (DRPP), ve zprávě píše, že tyto informace dostal „až v průběhu neformálních rozhovorů“ po čtvrtečním útoku.

Makron v úterý prohlásil, že je „nepředstavitelné a nepřijatelné“, že se Harponovi, který pro policii pracoval od roku 2003, podařilo provést útok „na místě, kde stíháme teroristy a zločince“.

„Vaši kolegové padli ranou zkresleného smrtícího islámu, který musíme odstranit,“ řekl agentuře AFP.

Francie byla v posledních letech zasažena vlnou teroristických útoků. V roce 2015 na kanceláře satirického časopisu Charlie Hebdo, po kterém následoval útok na supermarket Hyper Cacher Kosher, ve kterém byli zavražděni čtyři lidé.

Od těchto útoků byla Francie zasažena řadou dalších útoků vyhlášených Islámským státem (ISIS), z nichž největší proběhl v listopadu 2015, a bylo při něm zavražděno 129 lidí.

Francie žije v důsledku těchto útoků v posledních letech ve zvýšeném stavu ohrožení.

09.10.2019 06:51 Daniel Žingor141Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova