Praha Jeruzalém

The New York Times tvrdí, že počet obětí při nedávných protestech v Íránu je mezi 180 a 450 a možná i víc.

Autor: Elad Benari, 2.12.2019 1:04

The New York Times v neděli zveřejnily zprávu o posledních nepokojích v Íránu, v níž uvedly, že bylo při zásahu proti protestům zabito nejméně 180 lidí a možná stovky dalších.

Nepokoje propukly 15. listopadu, pár hodin poté, co bylo oznámeno, že cena benzínu vzroste na 15 000 rialů za litr (12 amerických centů) z původních 10 000 rialů za prvních 60 litrů a na 30 000 rialů za jakékoli další palivo zakoupené po tomto měsíci.

Amnesty International říká, že v Íránu bylo zabito nejméně 146 demonstrantů. Íránští vůdci nařídili bezpečnostním silám, aby protesty potlačily. Tento počet je považován za podhodnocený. Je obtížné získat oficiální čísla, což je z velké části dáno tím, že íránský režim během zásahu zablokoval přístup na internet.

Podle zprávy New York Times, která byla založena na svědcích a videích, reagovaly bezpečnostní síly na protesty tím, že zahájily palbu na neozbrojené protestující, převážně nezaměstnané, mladé muže s nízkými příjmy ve věku od 19 do 26 let. Na jihozápadě Mahšahru svědci a zdravotníci uvedli, že členové Sboru revolučních gard – v bažině, kde protestující hledali útočiště – obklíčili a postříleli 40 až 100 demonstrantů – většinou neozbrojených mladých mužů.

„Nedávné použití smrtící síly proti lidem v celé zemi je bezprecedentní, a to i na Islámskou republiku a jde o její rekord v násilí,“ řekl Omid Memarian, zástupce ředitele Centra pro lidská práva v Íránu, se sídlem v New Yorku.

Během 15. listopadu a následujících čtyř dnů intenzivního násilí, poté, co bylo ohlášeno zvýšení cen benzínu, bylo zabito celkem 180 až 450 lidí – možná i více. Podle mezinárodních organizací pro lidská práva, opozičních skupin a místních novinářů bylo zraněno nejméně 2 000 účastníků protestů a na 7 000 jich bylo zadrženo.

Poslední obrovská vlna protestů v Íránu se konala v roce 2009 po sporných volbách, ve kterých byl znovu zvolen prezident Mahmúd Ahmadínedžád. Tady zůstalo mrtvých během mnohem delšího období asi 10 měsíců 72 lidí.

Írán z nepokojů obvinil „zločince“ podporované zahraničními nepřáteli – tedy USA, Izraelem a Íránskými lidovými mudžahedíny, což je exilová ozbrojená opoziční skupina, Íránem považovaná za „teroristickou“.

Minulý týden íránský nejvyšší vůdce Ajatolláh Ali Khamenei prohlásil, že jeho země při násilných demonstracích rozbila „velmi nebezpečný“ komplot.

Íránské revoluční gardy zatkly asi 100 vůdců protestů a uvedly, že je přísně potrestají.

Íránský místopředseda Eshaq Jahangiri varoval okolní země před „strašlivými následky“, pokud by se prokázalo, že se do nepokojů v Íránu jakkoli vměšovaly.

02.12.2019 05:23 Daniel Žingor145Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova