Praha Jeruzalém

Stanovisko poslanců a občanských platforem k hlasování české mise při OSN o protiizraelských usneseních.

Představení Výzvy ke společnému přestěhování ambasád zemí Visegrádu do Jeruzaléma.

Účastníci se kriticky vyjádřili k hlasování ČR v OSN dne 15.11. 2019. Jejich nesouhlas byl vyjádřen jak Otevřeným dopisem České společnosti přátel Izraele ministrovi zahraničních věcí Tomáši Petříčkovi (Příloha č.2), tak interpelacemi v Poslanecké sněmovně.

Předseda Meziparlamentní skupiny přátel Izraele Miloslav Janulík uvedl, že tato skupina je největší svého druhu v Poslanecké sněmovně a v současné době má 58 poslanců, což svědčí o kvalitě bilaterálních vztahů mezi ČR a Izraelem. Dále upozornil, že hlasování českého delegáta při OSN dne 15.11. se zásadně odchýlilo od dlouhodobé linie české politice vůči Izraeli.

Poslanec Jan Bartošek upozornil na další hlasování v OSN ze 3.12., kdy ČR naopak Izrael podpořila a vyjádřil přání, aby se ČR nejen při dalších hlasováních pléna OSN, ale i v dalších organizacích OSN (UNESCO) nadále držela dlouhodobé zahraničně politické linie bez výjimek, o nichž hovořil předseda Janulík.

Poslanec Marek Benda rovněž poukázal na dvojaký přístup ČR při těchto dvou hlasováních a zeptal se, zda platí opakované a všemi ústavními činiteli zdůrazňované spojenectví se státem Izrael nebo podpora nevyvážených rezolucí, jejichž cílem je jen a pouze Izrael poškozovat a delegitimizovat.

Senátor Zdeněk Papoušek sdělil že Výzvu o přesunu ambasád zemí V4 do Jeruzaléma dosud podepsalo 27 senátorů a senátorek, včetně předsedy Senátu Jaroslava Kubery a místopředsedů Jiřího Obefalzera a Miluše Horské.

Výkonný místopředseda České společnosti přátel Izraele (ČSPI) Karel Sedláček přečetl dopis (Příloha č.3) poslance Národní rady Slovenské republiky (NR SR) Marka Krajčího, ve kterém se mj. praví, že společnou výzvu V4 podepsalo už 26 poslanců NR SR a byli o ní informováni poslanci parlamentů dvaceti dvou zemí světa.

Předseda ČSPI Zbyněk Passer zmínil organizace, které se k Otevřeném dopisu připojily a přešel k druhému tématu. Uvedl, že Výzvu do dnešního dne podepsala více než třetina členů obou komor Parlamentu ČR (88). Zdůraznil potřebu kontinuity české zahraniční politiky ve vztahu k Izraeli.

Předseda organizace B´nai B´rith Tomáš Kraus se ve svém vystoupení poukázal na to, že s Izraelem nás pojí především sdílené hodnoty, což je nejen demokratický systém, ale také masarykovský humanismus.

Prezident KKL Michal Pacovský se zaměřil na některé aspekty statutu Jeruzaléma  z pohledu mezinárodního práva a v této souvislosti uvedl, že je falešné odkazovat na rezoluce Rady bezpečnosti z roku 1980, které se týkají jen „Svatého města“. Respektujme to, na čem se již Palestinci s Izraelem dohodli naposledy v roce 2000 a na tom stavějme, což v následující diskuzi dále rozvedl ředitel Občanského institutu Roman Joch.

 

Seznam účastníků tiskové konference:

Miloslav Janulík (ANO), poslanec, předseda Meziparlamentní skupiny přátel ČR – Izrael

Jan Bartošek (KDU-ČSL), poslanec, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL

Marek Benda (ODS), poslanec, místopředseda poslaneckého klubu ODS

Zdeněk Papoušek (KDU-ČSL), senátor, místopředseda Výboru pro vzdělání, vědu, kulturu, lidská práva a petice

Zbyněk Passer, předseda České společnosti přátel Izraele

Tomáš Kraus, předseda organizace B´nai B´rith

Michal Pacovský, president České pobočky Keren Kayemet Leisrael (KKL – JNF), Židovský národní fond

Karel Sedláček, výkonný místopředseda České společnosti přátel Izraele

Roman Joch, ředitel Občanského institutu

19.12.2019 05:51 Daniel Žingor484Zdroj: Redakce Israel.cz

Klíčová slova