Praha Jeruzalém

Trumpova vláda zabránila íránskému ministru zahraničních věcí ve vstupu do USA, aby se tam obrátil na Radu bezpečnosti ve věci likvidace Soleimaniho.

Autor: Elad Benari, 7.1.2020 1:14

Trumpova vláda zabránila íránskému ministrovi zahraničí Mohammadovi Javadovi Zarifovi, aby tento týden vstoupil do Spojených států, aby se tu obrátil na Radu bezpečnosti OSN ve věci americké likvidace nejvyššího iránského vojenského činitele Qassema Soleimaniho.

Zarif požádal o vízum „před několika týdny“, aby se ve Spojených státech 9. ledna zúčastnil zasedání Rady bezpečnosti o významu dodržování Charty OSN, uvedl diplomatický zdroj, který je údajně s touto záležitostí obeznámen. Čtvrteční setkání mělo poskytnout nejvyššímu diplomatu Teheránu jeho první příležitost přímo oslovit světovou komunitu poté, co americký prezident Donald Trump 3. ledna nařídil zabití Soleimaniho.

Íránská vláda čekala na vízum, když v pondělí představitel Trumpovy vlády zavolal generálnímu tajemníkovi OSN António Guterresovi, aby ho informoval, že Spojené státy nedovolí Zarifovi vstoupit na jejich území, uvedl diplomatický zdroj ve Washingtonu pro Foreign Policy.

Když Zarif minulé léto navštívil OSN, udělily mu USA sice vízum, ale zakázaly mu pohyb mimo šest bloků íránské mise v OSN v Midtownu na Manhattanu. To mělo za následek kritiku ze strany OSN.

Na základě dohody OSN se Spojenými státy, jako hostitelskou zemí, je vláda povinna vízum udělit.

Před zasedáním Valného shromáždění OSN v září Pompeo naznačil, že by mohl zakázat vstup íránské delegace, vedené prezidentem Hassanem Rouhanim a Zarifem, do Spojených států, přičemž uvedl, že je Írán zodpovědný za provedení útoku dronů a raket na dvě klíčová saúdskoarabská ropná zařízení.

USA však nakonec víza íránské delegaci udělily. Na přímý dotaz tehdy prezident Donald Trump uvedl, že pokud by to záleželo na něm, íránští vůdci by víza dostali.

Poslední incident přišel v důsledku zvýšeného napětí mezi USA a Íránem po americké likvidaci generála Soleimaniho minulý týden.

Íránští vůdci pohrozili USA za tento úder odvetou. V sobotu v noci Trump zareagoval na hrozby Íránu ohledně pomsty za zabití Soleimaniho a tweetoval: „Nechť to slouží jako VAROVÁNÍ, že pokud Írán zasáhne Američany nebo americká aktiva, zaměřili jsme se na 52 íránských cílů (ty představují 52 amerických rukojmí, které Írán po léta unášel), některé z nich jsou velmi významné. Důležité pro Írán a íránskou kulturu a tyto cíle a samotný Írán BUDOU ZASAŽENY VELMI RYCHLE A VELMI TVRDĚ. USA už nechtějí žádné další hrozby!“

V neděli Trump znovu slíbil, že pokud Írán napadne americké zájmy, provede „velkou odvetu“.

07.01.2020 05:40 Daniel Žingor174Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova