Praha Jeruzalém

Zástupci židovské komunity v Helsinkách popisují jednání poslankyně Kontulaové jako antisemitské.

Od: World Israel News, 16. ledna 2020

Finská poslankyně Anna Kontulaová a pět dalších aktivistů z organizace Gaza2020: Breaking the Siege, bylo tento týden při pokusu o prolomení hraničního plotu z Izraele do Gazy zatčeno a následně propuštěno, informovaly Helsinki Times.

Podle těchto zpráv byli zadrženi po dobu 10 hodin na policejní stanici Ofakim v jižním Izraeli poté, co se pokusili proříznout plot jako „symbolické gesto“ a požadovat okamžité ukončení „izraelské pozemní, mořské a vzdušné blokády. “

Kontulaová obhajovala své činy tím, jak oznámila finské tiskové agentuře STT, že chce upozornit na „nelidskost“ blokády, která je, podle jejího tvrzení, důsledkem finských aktivit v obchodu se zbraněmi s Izraelem.

„Finsko podporuje zúčastněné strany, které těží z pokračujících okupačních a vojenských aktivit Izraele. Nakupováním zbraňových systémů z Izraele získává Finsko také prospěch ze zbraňových technologií vyvíjených na okupovaných územích,“ uvedla Kontulaová.

„Finský obchod se zbraněmi s Izraelem vysílá politické poselství, že izraelská „okupace“ a jeho závažná porušování mezinárodního práva, nemají, po dobu více než půl století, žádné následky.“

„Jsou tady problémy, které tím, že je pozornost světa nasměrovaná jinam, zůstávají na konvenční rovině a dokonce ani úsilí politiků, nestačí k tomu, aby se dostaly na úroveň globální agendy, přestože jsou tyto otázky stále tak důležité, a že si zaslouží pozornost,“ dodala.

Zástupci židovské komunity v Helsinkách nazvali aktivity Kontulaové formou antisemitismu.

„Tím, že kritizuje pouze embargo uvalené na Gazu ze strany Izraele, ovšem bez toho, že jakkoli řešila i podobné egyptské embargo, se, podle definice Mezinárodní asociace pro památku holocaustu (IHRA), velmi pravděpodobně proviňuje antisemitismem,“ napsali na svém Facebooku.

17.01.2020 06:37 Daniel Žingor1009Zdroj: World Israel News

Klíčová slova