Praha Jeruzalém

Mezinárodní trestní tribunál odložil debatu o tom, zda má pravomoc prověřovat izraelské „válečné zločiny“.

Autor: Elad Benari, 22.1.2020 5:59

Mezinárodní trestní tribunál (ICC) odložil debatu o tom, zda má pravomoc zkoumat údajné izraelské „válečné zločiny“ v oblastech Judeje a Samaří, Gazy a východního Jeruzaléma spravovaných Palestinskou samosprávou.

Důvod zpoždění je způsoben procesní chybou související s limitem množství stránek žaloby, uvedl podle Haaretz tribunál v úterý.

„Komora souhlasí s žalobcem, že povaha, novost a složitost problému ohledně pravomoci Soudního dvora v Palestině… vede k „výjimečným okolnostem“,“ uvádí se v rozhodnutí soudu k udělení výjimky státního zástupce o navýšení limitu povolených stránek – žádá zde o podání nové žaloby.

Hlavní prokurátorka ICC Fatou Bensoudaová minulý měsíc oznámila, že má v úmyslu zahájit úplné vyšetřování údajných izraelských „válečných zločinů“, ale před zahájením plného vyšetřování požádala ICC o rozhodnutí o území, nad kterým má mít jurisdikci kvůli „jedinečné a vysoce sporné právní a faktické otázce spojené s touto situací.“

Státní zástupkyně však dodala, že od soudců nepožaduje povolení k zahájení vyšetřování, protože došlo k žalobě ze strany PA, která se k soudu připojila v roce 2015 a od té doby už podala řadu právních stížností.

Oznámení Bensouduové bylo kritizováno jak v Izraeli a tak i v zemích jako Austrálie či Maďarsko.

Ještě předtím, než ICC oznámil odklad debaty ohledně jurisdikce, vyzval premiér Benjamin Netanjahu k sankcím proti ICC a prohlásil, že vyšetřování akcí Izraele proti Hamasu v roce 2014 je „totálním frontálním útokem“ na demokratické právo na sebeobranu.

22.01.2020 06:42 Daniel Žingor154Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova