Praha Jeruzalém

Předseda PA hostil ruského prezidenta, ocenil pozitivní a efektivní úlohu, kterou Rusko v regionu hraje.

Autor: Elad Benari, 24.1.2020 6:45

Předseda Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás se ve čtvrtek v Betlémě setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

„Vítám svého drahého přítele Vladimíra Putina, prezidenta Ruské federální republiky, svého osobního přítele a přítele Palestinců, který nikdy nevynechá příležitost promluvit o palestinské věci a podpořit ji. To je to, na co jsme zvyklí,“ řekl Abbas, když uvítal Putina, uvela tisková agentura Wafa.

Abbás vyjádřil svou vděčnost za politickou, ekonomickou, finanční, bezpečnostní a kulturní podporu, kterou Rusko PA v posledních letech poskytlo, kromě své podpory „spravedlivé otázky Palestiny“.

Ocenil také pozitivní a efektivní úlohu, kterou v tomto regionu Rusko hraje.

Podle Wafa patřilo mezi problémy diskutované mezi těmito dvěma vůdci to, co bylo popsáno jako „pokračující konfiskace palestinské země Izraelem“, tzv. „Dohoda století“ a snahy o uspořádání palestinských parlamentních a prezidentských voleb.

Putin ocenil historické vztahy mezi PA a Rusem a vyjádřil svou připravenost spolupracovat a podporovat PA ve všech oblastech.

Putin v minulosti vyjádřil touhu uspořádat izraelsko-palestinský arabský summit, který by oživil pozastavené mírové rozhovory mezi těmito stranami, ale v tomto ohledu se zatím nic nenaplnilo.

Jeho návštěva přichází v době, kdy Bílý dům oznámil, že jsou předseda vlády Benjamin Netanjahu a předseda Modré a bílé Benny Gantz přijali pozvání Trumpovy vlády na příští týden do Bílého domu. Tady mají projednat (Trumpův) mírový plán pro Blízký východ.

Abbás odmítl americký mírový plán dříve, než byl zveřejněn. Od doby, kdy Trump před dvěma lety uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele, odmítl považovat Trumpovu administrativu za čestného zprostředkovatele vzájemných jednání.

Rusko tuto iniciativu také odmítlo a červnového summitu v Bahrajnu, kde byla zveřejněna ekonomická část dohody, se nezúčastnilo.

Ve středu se Abbás v Ramalláhu setkal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a vyjádřil naději, že Francie uzná palestinský stát.

Palestinští arabští představitelé vyvíjejí na země tlak, aby oficiálně uznaly „Palestinu“, a to krokem, který by měl obejít přímé mírové rozhovory s Izraelem.

I když několik evropských zemí v posledních letech „Palestinu“ uznalo, tyto kroky byly symbolické a měly malý, pokud vůbec nějaký diplomatický dopad.

26.01.2020 06:19 Daniel Žingor148Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova