Praha Jeruzalém

Josep Borrell řekl, že nová výstavba v Givat Hamatos a Har Homa „škodí dvoustátnímu řešení“.

Od: Arutz Sheva, 23.2.2020 6:06

Josep Borrell, vysoký představitel EU pro zahraniční věci, v sobotu odsoudil oznámení Izraele o nové výstavbě ve čtvrtích Givat Hamatos a Har Homa v Jeruzalémě.

Borrell ve svém prohlášení varoval, že „takovéto kroky by hluboce poškodily dvoustátní řešení.“

„Jak Evropská unie při mnoha příležitostech, včetně závěrů Rady, jasně uvádí, tyto kroky by snížily geografickou a územní celistvost mezi Jeruzalémem a Betlémem, izolovaly by palestinská společenství žijící v těchto oblastech a ohrozily životaschopnost řešení založeného na dvou státech, s Jeruzalémem jako hlavním městem obou těchto států,“ dodal.

„Podle mezinárodního práva je osadnictví nezákonné. EU neuzná žádné změny hranic před rokem 1967, včetně změn týkajících se Jeruzaléma, kromě těch, na nichž se obě strany dohodly. Vyzýváme Izrael, aby tyto plány přehodnotil,“ uzavřel Borrell.

Předseda vlády Benjamin Netanjahu oznámil novou výstavbu, společně s primátorem Jeruzaléma Moshe Lionem, tento čtvrtek. Schválená výstavba zahrnuje 3 000 bytových jednotek v Givat Hamatos a 2 200 bytových jednotek v městské čtvrti Har Homa.

V pátek novou výstavbu odsoudily Francie i Německo.

Palestinská samospráva (PA) Netanjahuovo oznámení rovněž ostře odsoudila. Nabil Abu Rudeineh, mluvčí předsedy PA Mahmúda Abbáse, uvedl, že „Netanjahuův tlak na výstavbu tisíce nových bytů na území palestinského státu je systematickým ničením dvoustátního řešení.“

Abu Rudeineh naléhal na mezinárodní společenství, aby okamžitě zasáhlo a zastavilo izraelské „šílenství postavené na zavedení politiky fait accompli“.

24.02.2020 05:39 Daniel Žingor174Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova