Praha Jeruzalém

„Prezident Trump se zavázal uznat svrchovanost Izraele nad židovskými komunitami v Judeji a Samaří a v údolí Jordánu … Jsem přesvědčen, že tento slib bude dodržen,“ uvedl izraelský premiér.

Autor: Benjamin Kerstein, The Algemeiner, 27. dubna 2020

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli řekl, že Trumpova administrativa podpoří anexi velkých částí Judeje a Samaří, a slíbil, že toto rozhodnutí bude přijato „za pár měsíců“.

Jednostranná anexe byla navržena po zveřejnění Trumpova mírového plánu počátkem tohoto roku a byla hlavním bodem v nedávných jednáních o vytvoření izraelské vlády národní jednoty.

Podle podmínek koaliční dohody může Netanjahu v červenci navrhnout zákon, kterým budou anektovány části Judeje a Samaří, pokud to podpoří i Bílý dům.

V rozhovoru pro online akci oslavující 100 let od konference v San Remo, která zakotvila myšlenku židovského státu v mezinárodním právu, Netanjahu řekl evangelikální křesťanské skupině Evropská koalice pro Izrael, že si je „jistý“, že je anexe neodvratná.

„Moji přátelé, po celá desetiletí bojuji s těmi, kteří se snažili popřít tisícileté propojení židovského národa s naší domovinou,“ řekl premiér na videu. „Jsem hrdý na to, že desetiletý boj přinesl své ovoce.“

„Před třemi měsíci Trumpův mírový plán uznal práva Izraele ve všechna místa v Judeji a Samaří a prezident Trump se zavázal uznat svrchovanost Izraele nad židovskými komunitami tam i v údolí Jordánu,“ uvedl. „Jsem si jistý, že za pár měsíců bude tento slib naplněn.“

„Budeme moci oslavit další historický okamžik v historii sionismu,“ dodal. „Sto let po San Remu se naplňuje zaslíbení sionismu.“

Mnoho lidí v mezinárodním společenství je proti anexi a šéf zahraniční politiky EU nedávno uvedl, že by to bylo považováno za porušení mezinárodního práva.

28.04.2020 06:10 Daniel Žingor297Zdroj: United with Israel