Praha Jeruzalém

Trump prohlásil květen měsícem židovského amerického dědictví.

Od: Arutz Sheva, 30.4.2020 4:42

Americký prezident Donald Trump ve středu zveřejnil prohlášení, že je měsíc květen měsícem amerického židovského dědictví.

„V roce 1654 dorazili do New Amsterdamu, dnešní New Yorku, první židovští osadníci, hledající svobodu praktikovat svou víru. Po staletí židovští Američané nespočetně přispěli ke kultuře a charakteru naší země. Od umění a vědy po podnikání a veřejné služby, téměř každá stránka naší společnosti těží z talentu, inspirace, vize, odborných znalostí, vynalézavosti a oběti židovských Američanů. Během Měsíce židovského amerického dědictví uctíme jejich ducha a odolnost a oslavíme to nesčetné množství způsobů, jakým obohatili naši zemi a svět,“ napsal.

„V průběhu historie prokázal židovský lid nezdolného ducha, překonal utrpení, krutý útlak, násilí a fanatismus. Je tragické, že židovští muži, ženy a děti dnes čelí antisemitské diskriminaci, pronásledování a násilí a židovské instituce a bohoslužby jsou stále terčem vandalismu a ničení. Naše země příliš často plakala v důsledku strašlivých útoků, včetně loňského dubna, kdy vrah zahájil palbu v synagoze v kalifornském Powayu, přičemž ve svém zbabělém projevu zla vzal nevinný život a rozbil rodiny,“ dodal Trump.

„Takové odporné činy jsou ohavností pro všechny slušné a soucitné lidi. Nenávist je netolerovatelná a nemá místo v našich srdcích ani v naší společnosti. Proto musíme důrazně konfrontovat antisemitskou diskriminaci a násilí vůči příslušníkům židovské komunity. Proto jsem loni v prosinci podepsal výkonný příkaz, který podpořil úsilí mé administrativy bojovat proti vzestupu antisemitismu ve Spojených státech a budovat kulturu úcty, lidskosti a rovnosti.“

„Tento měsíc potvrzujeme náš závazek nikdy neohrozit naši neustálou podporu židovské komunity, naše odmítnutí antisemitské bigotnosti a naše pohrdání odpornými útoky nenávisti. Židovští Američané posilují, udržují a inspirují naši zemi prostřednictvím jejich vydanosti rodině, úctou k cenným tradicím a závazkem k hodnotám spravedlnosti a rovnosti, které spojují Američany každé víry ať už pochází odkudkoliv. Děkujeme za bohaté přispění židovských Američanů naší společnosti a za jejich způsob života,“ pokračoval prezident.

Trump vyzval Američany, aby „uctili dědictví a příspění amerických Židů a podpořili tento měsíc vhodnými programy, aktivitami a oslavami“.

Poprvé vyhlásil měsíc květen za měsíc židovského amerického dědictví 20. dubna 2006 bývalý prezident George W. Bush. Od té doby toto prohlášení každoročně proklamují prezidenti Bush, Barack Obama a Trump.

Také kanadský parlament v roce 2018 schválil podobnou legislativu, která vyhlašuje každý květen měsícem kanadského židovského dědictví.

01.05.2020 05:09 Daniel Žingor306Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova