Praha Jeruzalém

V rozhovorech izraelských reportérů se syrskými rebely padlo, že ministr obrany Naftali Bennett nemá pravdu a íránské jednotky se nestahují. „Bude zapotřebí hodně sil, abychom je dostali ven.“

Autor: Paul Shindman, World Israel News, 11. května 2020

Vrchní velitel povstalců v Sýrii řekl, že izraelské zprávy o íránském vojenském stahování nejsou pravdivé a že Írán tam zůstává pevně zakořeněný, uvedl v neděli Channel 11.

Po oznámení izraelského Ministerstva obrany, že útoky na íránské cíle v Sýrii byly účinné, telefonoval reportér Kan Roi Kais svým kontaktům v syrském odporu, aby zjistil reálnou situaci v terénu.

Vysoký velitel sil bojujících proti syrskému diktátorovi Bašárovi al-Asadovi ve východní Sýrii řekl, že iránské stahování, o kterém mluvil Izrael minulý týden, je naprostou iluzí.

„Íránci v Sýrii rozběhli regulerní program, aby změnili demografickou rovnováhu. Bude tedy zapotřebí hodně sil, abychom je dostali ven, více než několik útoků,“ řekl velitel Kais.

Velitel také uvedl, že v posledních dnech íránské jednotky a soukromé milice nadále proudily do Sýrie přes iráckou hranici, a vysvětloval, že jde o restrukturalizaci íránských sil a nikoli jejich ústup.

Navzdory izraelským prohlášením o zásazích íránských vojenských cílů v Sýrii velitel povstalců uvedl, že tyto útoky měly jen „omezený“ vliv a Írán a jeho zástupci v regionu používají ke klamání Izraele klamné cíle.

Sýrský důstojník, který zběhl od Assadova režimu, řekl Kan News, že dokud bude Izrael nadále poskytovat Assadovi imunitu a neoddělí ho od Íránu, nebude Izrael reálně schopen dostat Írán ze Sýrie.

„Posunuli jsme se od omezování íránského zakořeňování v Sýrii k jeho vytlačování ven a nezastavíme se,“ řekl Bennett tento měsíc.

O několik dní později vrchní představitelé Ministerstva obrany řekli, že se „Írán pro Sýrii změnil z aktiva v břemeno. Poprvé od vstupu Íránu do Sýrie stahuje své síly a evakuuje své základny.“

Bennet, který má být ve čtvrtek, kdy být vyhlášena nová vláda národní jednoty, nahrazen, také na začátku letošního roku řekl, že „vidíme počáteční známky slábnutí a přehodnocování íránské strategie v Sýrii.“ To se nyní zdá být jen jen iluzí.

12.05.2020 06:19 Daniel Žingor120Zdroj: World Israel News

Klíčová slova