Praha Jeruzalém

V rozhovoru pro Hezbollah TV station Moussa Abu Marzouk připustil, že jeden z jejich teroristů uprchl do Izraele.

Autor: Paul Shindman, World Israel News, 17. července 2020

Vysoký představitel Hamasu potvrdil zprávy arabských a izraelských médií, že člen jejich teroristické skupiny uprchl z Gazy do Izraele, informoval v pátek zpravodajský server Arab48.

V rozhovoru s libanonskou televizní stanicí Al-Mayadeen Moussa Abu Marzouk připustil, že člen Hamasu uprchl z Gazy do Izraele.

Abu Marzouq řekl, že tento kolaborant „neměl žádné mapy ani informace o námořních silách Hamasu“.

Abu Marzouk uvedl, že zpráva, že velitel Hamasu přeběhl se zpravodajskými informacemi, je „lež a podvod, a že doufá, že zejména arabská média, přehodnotí svá tvrzení a nestanou se z nich média hebrejská,“ řekl pro Al-Mayadeen.

Minulý víkend arabské zpravodajské stránky Amad informovaly, že byl uprchlý člen Hamasu šéfem námořního komanda jednotky Izz ad-Din Brigády al-Qassam. Amad hlásil, že tanto velitel opustil pásmo Gazy na izraelské lodi a převážel utajované informace a přenosný počítač.

V návaznosti na interní zprávy zatkly bezpečnostní služby Hamasu, ve snaze najít spolupachatele, několik vysoce postavených členů Hamasu.

Vrchní velitel Hamasu zjevně přeběhl poté, co byl odhalen jako špion pro židovský stát. Al-Arabiya začátkem tohoto týdne uvedly, že s sebou tento muž odnesl „pokladnici informací“, o pohybech v nejvyšších patrech této teroristické skupiny a mapující umístění úložišť raket, výcvikových základen a úkrytů nejvyšších představitelů Hamasu v pásmu Gazy.

Útěk velitele Hamasu na izraelském námořním plavidle zahájil v rámci teroristické organizace rychlý sled událostí. Několik vojenských a politických funkcionářů se odstěhovalo ze svých domovů a byla propuštěna žada vysokých bezpečnostních pracovníků.

Útěk se časově shodoval s vlnou zatýkání dalších členů brigád al- Qassam za obvinění ze špionáže pro Izrael. Jedno jméno, které již bylo odhaleno, je jméno Mahmúda Amara Abú Ajawy, kterého palestinské zdroje v Al-Arabiya uváděly jako muže zodpovědného za „všechno související s technickými záležitostmi brigád al-Qassam“.

19.07.2020 07:01 Daniel Žingor253Zdroj: World Israel News

Klíčová slova