Praha Jeruzalém

Ligou arabských států neprošla rezoluce PA, která měla odsoudit normalizační dohodu mezi Izraelem a SAE.

Autor: Elad Benari, 10.9.2020 4:08

Ligou arabských států ve středu neprošla rezoluce navržená Palestinskou samosprávou (PA), která měla odsoudit normalizační dohodu mezi Izraelem a Spojenými arabskými emiráty, uvádí Times of Israel.

„Po tříhodinové debatě některé arabské země odmítly včlenit do prohlášení odsouzení SAE za upuštění od arabských rozhodnutí. Navíc vyškrtli klauzuli, která pojednávala o trilaterální dohodě“ mezi SAE, USA a Izraelem, uvedl zástupce PA v Lize arabských států Muhannad al-Aklouk, který to řekl tiskové agentuře Ma’an.

Vysoký funkcionář Ligy arabských států Hussam Zaki řekl: „Diskuse kolem tohoto bodu byla vážná a komplexní. Ohledně rezoluce navržené Palestinci to však nevedlo k dohodě.“

Zaki uvedl, že představitelé PA trvali na tom, že buď přijmou odsouzení dohody, nebo k této otázce nebude vůbec žádné prohlášení.

„Bylo navrženo několik pozměňovacích návrhů a poté protinávrhů … a my jsme se dostali na místo, kdy palestinské požadavky nebyly splněny a Palestinci upřednostnili, aby to neprošlo vůbec, než aby to bylo schváleno způsobem, který považovali za neadekvátní,“ řekl Zaki.

Před středeční diskusí vedení PA ještě předložilo návrh usnesení, ve kterém zmírnilo svou kritiku normalizační dohody mezi Izraelem a Spojenými arabskými emiráty.

Předseda PA Mahmoud Abbas dohodu mezi Izraelem a SAE odsoudil a popsal ji jako „bodnutí do zad Palestinců“. Rovněž uvedl, že obcházením palestinských Arabů ve prospěch normalizace vztahů mezi arabskými státy a Izraelem nebude v regionu dosaženo míru.

Hlavní vyjednavač PA Saeb Erekat varoval, že dohoda mezi Izraelem a SAE zničí dvoustátní řešení, posílí „extremisty“ a podkope „možnost míru“.

Odsouzení dohody mezi Izraelem a SAE ze strany Ligy arabských států se od počátku zdálo nepravděpodobné, protože několik arabských států, jako Egypt a Bahrajn, této dohodě vyjádřilo veřejnou nebo tichou podporu.

Vysoký představitel PA Husajn Al-Sheikh označil neúspěch Ligy arabských států v odsouzení dohody za „triumf peněz nad důstojností“.

„Arabská liga nic nevyprodukovala. Celý region vydala k odsouzení (jak už bylo opakovaně prodiskutováno), tedy každého kromě Izraele. Je to totální kolaps, použití „národní suverenity“ k ospravedlnění podřízenosti,“ uvedl podle Times of Israel al-Sheikh.

Také mluvčí Hamasu Hazem Qassem odsoudil selhání Arabské ligy při přijetí rezoluce.

„Tato neschopnost odsoudit Spojené arabské emiráty pouze svádí Izrael a Spojené státy, aby pokračovaly v realizaci svého plánu – likvidace palestinské věci,“ uvedl.

10.09.2020 06:02 Daniel Žingor361Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova