Praha Jeruzalém

Palestinská samospráva a Hamas tvrdí, že izraelsko-bahrajnská normalizační dohoda je „bodnutím do zad palestinského lidu“.

Autor: Elad Benari, Kanada, 11. 9. 2020 22:01

Palestinská samospráva a Hamas v pátek odsoudily nově oznámenou izraelsko-bahrajnskou normalizační dohodu.

Dohoda je „bodnutím do pozadí palestinské věci a palestinského lidu“, stejně jako dohoda SAE-Izrael oznámená minulý měsíc, řekl Ahmad Majdalani, „ministr sociálních věcí“ PA, pro AFP.

PA také oznámila, že na protest proti dohodě odvolá svého vyslance z Bahrajnu.

Hamás, který ovládá Pásmo Gazy, uvedl, že dohoda je „agresí“, která způsobila  palestinské věci „vážnou újmu“.

Bílý dům v pátek oznámil, že americký prezident Donald Trump, bahrajnský král Hamad bin Isa bin Salman al-Khalifa a předseda vlády Binyamin Netanjahu souhlasili s navázáním plných diplomatických vztahů mezi Izraelem a Bahrajnským královstvím.

Bahrajn se tak stává druhým státem v Perském zálivu, který normalizuje vztahy s Izraelem poté, co 13. srpna oznámily Spojené arabské emiráty a Izrael, že normalizují své vztahy.

Dohodu mezi Izraelem a SAE také odsoudila jak PA, tak i Hamas. Předseda PA Mahmoud Abbas to popsal jako „bodnutí do zad Palestincům“. Rovněž uvedl, že obcházením palestinských Arabů ve prospěch normalizace vztahů mezi arabskými státy a Izraelem nebude v regionu dosaženo míru.

Hlavní vyjednavač PA Saeb Erekat varoval, že dohoda mezi Izraelem a SAE zničí možnost dvoustátního řešení, posílí „extremisty“ a podkope „možnost míru“.

13.09.2020 05:45 Daniel Žingor96Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova