Praha Jeruzalém

Izraelský velvyslanec v OSN Gilad Erdan nazval projev palestinského premiéra v OSN sbírkou „lží a štvaní proti Izraeli“, přičemž nazval Mahmúda Abbáse „zoufalým“ kvůli oteplování vztahů arabského světa s Izraelem.

Od: World Israel News a Associated Press, 26. září 2020

Palestinský prezident Mahmúd Abbás v pátek vyzval ke svolání mezinárodní konference začátkem příštího roku. Ta by podle něj měla zahájit „skutečný mírový proces“, přičemž kritizoval nedávné rozhodnutí dvou arabských zemí uzavřít s Izraelem mír.

Ve svém posledním z dlouhé řady projevů před Valným shromážděním OSN Abbas uznal rostoucí mezinárodní únavu z pozice Palestinců.

„Při přípravě tohoto prohlášení jsem přemýšlel, co vám mohu říct víc, po tom všem, co jsem už řekl v předchozích prohlášeních,“ uvedl na videu ze svého sídla v Ramalláhu.

Palestinci odmítli návrh prezidenta Donalda Trumpa na ukončení konfliktu, navzdory rozsáhlým ekonomickým pobídkám k uzavření míru, a oficiálně přerušili kontakty s USA i Izraelem. Místo toho Palestinci požadovali mnohostranný mírový proces založený na rezolucích OSN a minulých dohodách.

Odmítli také rozhodnutí Spojených arabských emirátů a Bahrajnu normalizovat vztahy s Izraelem a považují to za zradu dlouhodobého arabského konsensu, že uznání Izraele by mělo přijít pouze výměnou za územní ústupky, což by bylo pro izraelskou bezpečnost katastrofální.

Izraelský velvyslanec v OSN Gilad Erdan odpověděl videem, v němž nazval Abbásův projev souborem „lží a štvaní proti Izraeli“ a argumentoval tím, že je palestinský vůdce „zoufalý“ kvůli dohodám, které Izrael dosáhl s Bahrajnem a SAE.

„Vše, co byl Abbas schopen předvést, je pokračující palestinské odmítání,“ řekl Erdan.

Ve svém projevu Abbas uvedl, že dohody podepsané v Bílém domě počátkem tohoto měsíce jsou „porušením zásad spravedlivého a trvalého řešení podle mezinárodního práva“.

Po více než tři desetiletí pořadovali Palestinci v Samaří, Gaze a východních částech Jeruzaléma nezávislý stát.

Izraelský vůdce Benjamin Netanjahu se zaměřil na budování vztahů s arabskými, africkými a asijskými zeměmi, které dlouhodobě podporují palestinskou věc. V Izraeli představuje dohoda se Spojenými arabskými emiráty, zemí bohatou na ropu se značným regionálním vlivem, historický průlom, který by mohl transformovat Střední východ.

27.09.2020 06:59 Daniel Žingor201Zdroj: World Israel News

Klíčová slova