Praha Jeruzalém

Ve snaze úplně vyřadit Írán z globálního bankovního systému uvalily USA na íránský finanční sektor nové sankce.

Autor: Elad Benari, 9.10.2020 4:17

USA ve čtvrtek uvalily nové sankce na íránský finanční sektor a ve snaze vyřadit Írán z globálního bankovního systému se zaměřily na 18 íránských bank, uvedla agentura Reuters.

Americké ministerstvo financí však ve svém prohlášení uvedlo, že zákazy se nevztahují na transakce týkající se poskytování zemědělských komodit, potravin, léků nebo zdravotnických prostředků dovážených do Íránu.

Tento krok Washingtonu ovlivnil to, co ministerstvo financí uvedlo, že bylo 18 velkých íránských bank, z nichž většina byla realizována na základě amerického výkonného nařízení 13902, což ministerstvu financí umožňuje zasáhnout celá odvětví íránské ekonomiky.

Zasažené banky byly označenny jako Amin Investment Bank, Bank Keshavarzi Iran, Bank Maskan, Bank Refah Kargaran, Bank-e Shahr, Eghtesad Novin Bank, Gharzolhasaneh Resalat Bank, Hekmat Iranian Bank, Iran Zamin Bank, Karafarin Bank, Khavarmianeh Bank, Mehr Iran Credit Union banka, banka Pasargad, banka Saman, banka Sarmayeh, banka Tosee Taavon, Banka cestovního ruchu a Banka islámské regionální spolupráce.

Tento krok zmrazí veškerá americká aktiva těch, kdou jsou na této černé listině a obecně zabrání Američanům v obchodování s nimi.

V posledních týdnech začaly USA znovu zavádět sankce vůči Íránu poté, co zahájily proces obnovení všech sankcí OSN proti Íránu před rokem 2015. Krok k aktivaci „snapbacku“ nastal poté, co Rada bezpečnosti OSN odmítla rezoluci USA o prodloužení zbrojního embarga na Írán, která má vypršet v říjnu.

Prezident Rady bezpečnosti OSN však odmítl požadavek USA na snapback s tím, že mezi členy rady nedošlo k obecné shodě.

V reakci na čtvrteční oznámení íránský ministr zahraničí Mohammad Javad Zarif obvinil USA, že se uprostřed pandemie zaměřily na íránské „zbývající kanály pro platby za potraviny a léky“.

„Uprostřed pandemie Covid 19 chce americký režim zničit naše poslední kanály umožňující nám platby za potraviny a léky,“ uvedl Zarif na Twitteru. „Ale spiknutí s cílem vyhladovět populaci je zločin proti lidskosti.“

09.10.2020 06:28 Daniel Žingor162Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova