Praha Jeruzalém

K dlouho očekávané telefonátu mezi předsedou vlády a prezidentem nakonec došlo. Tady je, co bylo řečeno.

Autor: David Isaac, World Israel News, 17. února 2021

Premiér Benjamin Netanjahu ve středu večer hovořil s prezidentem Joe Bidenem. Rozhovor byl velmi vřelý a přátelský a trval přibližně jednu hodinu, uvedl úřad předsedy vlády.

„Oba vůdci vyzdvihli své dlouholeté osobní vztahy a uvedli, že budou spolupracovat na dalším posilování stálého spojenectví mezi Izraelem a USA.“

Biden a Netanjahu jednali o budoucím pokroku v mírových dohodách, íránské hrozbě a regionálních výzvách a dohodli se na pokračování svého dialogu.

Biden také ocenil předsedu vlády Netanjahua za jeho vedení v boji proti koronaviru; oba si pak vyměnili nápady, jak se s pandemií vypořádat.

Za dobu, kdy se Bidenovi nepodařilo oslovit izraelského vůdce, se toho už ovšem událo mnoho. V úterý to byla poslední z těchto událostí – Biden nechtěl Netanjahuovi pomoci v izraelských parlamentních volbách 23. března.

The Jerusalem Post v úterý informovaly: „Bidenova administrativa nechce budit dojem zasahování do nadcházejících voleb a je znepokojena tím, že by se Netanjahu mohl pokusit otočit tento telefonát k získání politických bodů, uvedly zdroje ze dvou izraelských politických stran, které jsou v kontaktu s představiteli US administrativy.“

 

Netanjahu a jeho příznivci rychle odmítli obavy z nedostatku komunikace. „Spojenectví Izrael-USA je silné, stejně jako naše téměř 40-ti leté přátelství, i když se nemusíme shodnout na všem,“ řekl minulý týden Netanjahu.

Izraelští učenci a politici už začali, jak plynul čas, veřejně hovořit o neúspěchu v tom, že Biden nezavolal. Například Danny Danon, bývalý izraelský velvyslanec při OSN, uvedl, že by Biden měl zvednout telefon. „Mohlo by snad už být na čase zalolat vůdci #Izraele, nejbližšímu spojenci #USA?“ Napsal Danon v tweetu z 10. února.

18.02.2021 05:46 Daniel Žingor246Zdroj: World Israel News

Klíčová slova