Praha Jeruzalém

Írán tvrdí, že jeho bezpečnostní síly zatkly síť agentů pracujících pro Izrael a zabavily sklad zbraní plánovaných k použití během nepokojů.

Autor: Elad Benari , 28. července 2021 5:35

Írán v úterý prohlásil, že jeho bezpečnostní síly zatkly síť agentů pracujících pro Izrael a zabavily skrýš zbraní, které prý byly plánovány k použití během nedávných nepokojů vyvolaných nedostatkem vody, uvedla agentura Reuters.

Úterní oznámení přišlo po téměř dvou týdnech protestů kvůli nedostatku vody, převážně na jihozápadě Íránu, které se změnily v politické a rozšířily se do dalších oblastí.

„Agenti Mossadu měli v úmyslu použít toto vybavení při městských nepokojích a atentátech,“ uvedl podle agentury Reuters představitel ministerstva zpravodajských služeb, aniž by uvedl jakékoli podrobnosti.

Mezi zabavenými zbraněmi byly pistole, granáty, útočné pušky a munice, uvedl nejmenovaný úředník a dodal: „Některé z nich se používají k vyvolání střetů během protestů.“

Izraelští představitelé se k tomu bezprostředně nevyjádřili.

Írán také v minulosti obvinil z násilností, které vypukly během protestů, „hrdlořezy“ podporované USA, Izraelem a Saúdskou Arábií.

Islámská republika pravidelně tvrdí, že zajala špiony USA a Izraele, a v minulosti tyto osoby popravila.

V červnu 2012 Írán prohlásil, že rozbil teroristickou a sabotážní síť v jižním městě Šíráz, která údajně plánovala bombové útoky a atentáty během íránských prezidentských voleb.

Tato síť měla podle Íránu vazby na CIA, Izrael a některé sousední arabské země.

V předchozím případě Írán popravil Majida Jamaliho Fashiho poté, co ho usvědčil ze špionáže pro Mossad a z klíčové role při vraždě špičkového jaderného vědce v lednu 2010 za úplatu 120 000 dolarů.

28.07.2021 05:20 Daniel Žingor126Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova