Praha Jeruzalém

Neuvěřitelných 89 % nového seriálu „Palestinské příběhy“ společnosti Netlix, který konkurenčně zkresluje židovský stát, režírovali protiizraelští aktivisté propagující BDS.

Od: United with Israel, 18. října 2021

Drtivou většinu filmů uvedených v nové kolekci „Palestinian Stories“ společnosti Netflix režírovali stoupenci BDS, odhalila proizraelská kontrolní organizace Im Tirtzu.

Společnost Netflix minulý týden oznámila uvedení nové kolekce 32 palestinských filmů, jejichž cílem je upozornit na život Palestinců. Od pondělí streamovací gigant do své kolekce nahrál 28 z 32 filmů.

Nové odhalení organizace Im Tirtzu odhalilo, že z 28 palestinských filmů, které jsou v současné době na platformě Netflixu, jich 25 (89 %) režírovali příznivci BDS. Těchto 28 filmů vytvořilo celkem 19 režisérů, z nichž 16 (84 %) podporuje bojkot Izraele.

Im Tirtzu dále zjistil, že 12 z těchto režisérů vyzvalo k bojkotu Izraele ještě v květnu 2021, kdy podepsali otevřený dopis s názvem „Dopis proti apartheidu“.

„Palestinci jsou beztrestně napadáni a zabíjeni izraelskými vojáky a ozbrojenými izraelskými civilisty, kteří se potulují ulicemi Jeruzaléma, Lyddy, Haify, Jaffy a dalších měst a skandují: „Smrt Arabům“,“ stojí v dopise.

Dopis obviňoval izraelskou vládu z páchání „masakru“ v Gaze a z ochrany a podpory „vražd, zastrašování a násilného vyvlastňování“.

V závěru dopisu se objevila výzva k bojkotu Izraele.

„Vyzýváme k ukončení podpory poskytované světovými mocnostmi Izraeli a jeho armádě… Izraelský apartheid je udržován mezinárodní spoluvinou, je naší společnou odpovědností tuto škodu napravit.“

Kritici nové kolekce Netflixu tvrdí, že filmy zobrazují konflikt neobjektivně, přičemž oslavují terorismus a opomíjejí tisíce teroristických útoků spáchaných na izraelských civilistech.

„Je neodpustitelné, že se Netflix stal odbytištěm pro šíření materiálů psaných propagandisty, kteří usilují o bojkot Izraele a jeho odstranění z mapy,“ uvedl investigativní novinář David Collier.

„A to v době rostoucího globálního antisemitismu,“ pokračoval Collier, „který se z velké části maskuje jako protiizraelská aktivita. Namísto toho, aby Netflix podporoval umírněné hlasy – jednal hrubě nezodpovědně, a tím, že podporuje hlasy extremistů – mohou jeho kroky pouze škodit – jak Izraelcům, tak Palestincům.“

Emily Schraderová, novinářka a přední aktivistka proti BDS, řekla: ,,Je nešťastné, že Netflix poskytuje platformu režisérům, kteří obhajují rozdělení a bigotnost právě v oblasti umění. Film a hudba jsou nástroje, které lidi spojují, Netflix však vyzdvihuje ty, kteří aktivně podporují nenávist a odmítají spolupráci.“

Matan Peleg, generální ředitel organizace Im Tirtzu, označil za „ostudné, že Netflix uvádí propagandistické filmy režírované stoupenci BDS, jejichž jediným cílem je pomlouvat a delegitimizovat jedinou demokracii na Blízkém východě“.

„Pokud chce Netflix vyprávět palestinský příběh, měl by začít tím, že kontaktuje tisíce pozůstalých izraelských rodin, které se staly oběťmi palestinského terorismu,“ dodal Peleg.

19.10.2021 06:41 Daniel Žingor284Zdroj: United with Israel