Praha Jeruzalém

Cílem pětiletého plánu je zmenšit rozdíly a lépe integrovat arabské občany Izraele.

Od: All Israel News, 26. října 2021

Izraelská vláda schválila rozsáhlý sociálně-ekonomický plán, jehož cílem je výrazně zlepšit život arabských spoluobčanů, kteří již desítky let trpí nižší zaměstnaností, chátrající infrastrukturou a v poslední době i rostoucí vlnou kriminality.

Pětiletý plán – ve výši 30 miliard šekelů (přibližně 9,4 miliardy dolarů) – se snaží výrazně snížit rozdíly, které existují mezi židovskou většinou Izraele a jeho arabskými občany.

Přijetí tohoto plánu pravděpodobně ovlivnilo začlenění arabské strany Ra’am do současné koalice. Izraelská vláda se snaží v listopadu schválit celkový státní rozpočet a potřebuje podporu strany Ra’am.

Během nedělního zasedání vlády premiér Naftali Bennett zdůraznil důležitost pokroku a integrace arabských Izraelců do společnosti.

„Naším cílem je snížit rozdíly ve vzdělávání, sociální péči, zaměstnanosti žen a zejména v ekonomicko-komunální sféře. Čím více zintenzivníme vzdělávání v oblasti matematiky a přírodních věd v arabském sektoru a zvýšíme účast Arabů na trhu špičkových technologií, tím více všichni získáme,“ uvedl Bennett. „Proto jsme dnes kabinetu předložili plán v průměrné výši 6 miliard šekelů ročně, a to na dobu pěti let. Program, který se bude zabývat rozvojem zaměstnanosti, posilováním obcí, zlepšováním zdravotnických služeb, podporou integrace do profesí v oblasti špičkových technologií a technologií a mnoha dalšími záležitostmi.“

Situace arabských občanů v Izraeli je složitá. Kritici Izraele neprávem označují tuto zemi za „stát apartheidu“, zastánci však zároveň mylně idealizují jejich postavení jako „nejsvobodnějších Arabů na Blízkém východě“ a ignorují problémy, kterým arabští Izraelci čelí. Skutečnost není černobílá.

Na jedné straně mají Arabové velký prospěch z toho, že žijí jako občané v izraelské demokracii. Arabsko-izraelské obyvatelstvo se z převážně negramotné komunity v roce 1948 proměnilo v jednu z nejvzdělanějších arabských populací na Blízkém východě. Křesťanská arabská komunita je považována za jednu z nejvzdělanějších v celé izraelské společnosti. Průměrná délka života Arabů a Izraelců je delší než průměrná délka života bílých Američanů.

Původně agrární komunita, dnes mnoho arabských Izraelců zastává v Izraeli významné pozice jako lékaři, právníci, vysocí diplomaté, vojenští důstojníci, soudci Nejvyššího soudu a vysocí státní úředníci.

I přes značný pokrok však v Izraeli stále existují značné socioekonomické rozdíly mezi židovskými a arabskými občany, pokud jde o rozdíly v příjmech a míru dětské úmrtnosti.

Při projíždění Izraelem je vidět rozdíl mezi židovsko-izraelskými městy, která jsou dobře udržovaná a obsluhovaná, a arabsko-izraelskými městy, která bývají zanedbaná.

Nový plán se také snaží zlepšit internetové připojení mezi arabskými Izraelci prostřednictvím rozšíření infrastruktury optických kabelů. Jedná se o součást vládní snahy začlenit více Arabů do začínající ekonomiky.

Přestože stále větší počet mladých arabských Izraelců studuje na univerzitách, pouze 1 % z nich je v současné době zaměstnáno v izraelském high-tech sektoru. Část problému spočívá v tom, že většina arabských Izraelců žije poměrně daleko od hlavních technologických center uprostřed Izraele. Mezi další problémy patří nedostatek státních finančních prostředků, nedostatečná infrastruktura a nedostatečné zaměření vzdělávání na špičkové technologie v arabských školách.

Stejně jako ve většině společností se i zde vyskytují případy neformální diskriminace menšinových občanů, zejména v soukromém sektoru. Kromě toho se mnoho izraelských začínajících podniků obvykle vyvíjí ze sítí vytvořených během formování vojenských zkušeností, avšak většina Arabů v izraelské armádě neslouží.

Vzhledem k tomu, že se izraelský technologický sektor v současné době potýká s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků a izraelská ekonomika je na tomto klíčovém odvětví závislá, bylo by začlenění vzdělaných, podnikatelsky smýšlejících Arabů do high-tech sektoru židovského státu oboustranně prospěšné.

Revital Duek, spoluvýkonný ředitel nevládní organizace Tsofen, která se zaměřuje na podporu vstupu arabských inženýrů do odvětví špičkových technologií, vidí v technologickém průmyslu velký potenciál pro arabsko-izraelské pracovníky.

„V současné době pracuje v izraelském hi-tech průmyslu 8 000 arabských inženýrů a my chceme do pěti let tento počet zvýšit na 20 000,“ řekl Duek. „Již nyní studuje na vysokých školách technologické obory 5 000 arabských studentů, takže je tento plán zcela reálný. Byla by to obrovská příležitost pro arabskou komunitu a její ekonomiku, kde mnozí žijí pod hranicí chudoby a mají jen malou příležitost ke svému rozvoji.“

28.10.2021 06:51 Daniel Žingor116Zdroj: All Israel news