Praha Jeruzalém

Zdá se, že nedávné deště způsobily zhroucení tunelů Hamásu, z nichž jsou mnohé vybudovány v písku.

Autor: Aryeh Savir/TPS, 29. listopadu 2021

Major Avichai Adraee, mluvčí IDF v arabštině, vydal varování pro obyvatele pásma Gazy v souvislosti s několika sesuvy půdy v oblasti, které jsou důsledkem zhroucení sítě teroristických tunelů Hamásu.

Adraee v pondělí uvedl, že za poslední měsíc došlo v pásmu Gazy k více než třem takovým propadům. „Podle odhadů je příčina těchto závalů spojena s podzemním systémem Hamásu,“ uvedl v arabštině.

„Tyto události jsou novým, nikoli však jediným příkladem absurdního využívání civilních oblastí ze strany Hamásu. Je nepředvídatelné, kdy se kvůli tomuto nehoráznému využívání, za které obyvatelstvo znovu a znovu platí, opět zatřese země pod nohama Gazanů,“ prohlásil.

„Obyvatelé Gazy, doporučuji vám, abyste si uvědomili, jaké jsou aktivity Hamásu ve vašich oblastech,“ varoval.

Zdá se, že nedávné deště přinesly zhroucení tunelů, z nichž mnohé jsou postaveny v písku a z levných a slabých materiálů. Při zřícení těchto tunelů v posledních letech zahynulo několik Gazanů pracujících pro Hamás a Islámský džihád.

Podle údajů shromážděných IDF se v roce 2016 v Gaze zřítilo 25 tunelů a zahynulo 21 kopáčů z Hamásu, Islámského džihádu a dalších radikálních organizací. V roce 2017 se zřítilo devět tunelů a desítky tunelů zničila egyptská armáda v rámci potlačování teroristických aktivit na Sinaji. Při těchto incidentech zahynulo 33 členů Hamásu a dalších islamistických organizací v pásmu Gazy.

Hamás v průběhu let vybudoval důmyslné podzemní město vedoucí pod Gazou. Tento systém v pásmu má skrývat vojenské aktivity Hamásu a sloužit jako systém, z něhož lze bojovat proti IDF.

Přeshraniční tunely pronikající na území Izraele měly sloužit jako útočné tunely. Tuto hrozbu se podařilo z větší části neutralizovat díky pokročilé podzemní bariéře, kterou IDF kolem pásma vybudovaly.

Kromě toho Hamás při mnoha příležitostech využil zařízení OSN pro své vojenské operace. V červnu 2017 agentura UNRWA oznámila, že odhalila útočný tunel Hamásu pod dvěma svými školami.

V říjnu 2017 zase UNRWA objevila další tunel pod jednou ze svých středních škol v Bejt Hanúnu. Tento incident byl odsouzen pro ohrožení pracovníků UNRWA a studentů a pro porušení neutrality tohoto civilního místa.

30.11.2021 05:55 Daniel Žingor227Zdroj: World Israel News

Klíčová slova