Praha Jeruzalém

K tomuto kroku došlo poté, co se objevily zprávy, že Sýrie obnovuje zařízení na výrobu chemických zbraní.

Od: World Israel News, 13. prosince 2021

Letecké údery, které Izrael v červnu údajně podnikl na Sýrii, byly zaměřeny na zařízení na výrobu chemických zbraní, odhalil v pondělí deník The Washington Post.

Tento krok byl považován za neobvyklý, neboť Izrael obvykle cílí na proíránské milice sídlící v Sýrii, a nikoli na syrská vojenská zařízení.

Údery, zahájené 8. června letošního roku a 5. března loňského roku, zasáhly okolí Damašku a Homsu, přičemž právě druhý jmenovaný byl v minulosti využíván jako centrum výroby chemických zbraní.

Ačkoli Izrael odmítl tuto skutečnost dodatečně komentovat, o několik týdnů později bylo zpravodajskými službami odhaleno, že červnový nálet byl součástí kampaně, jejímž cílem bylo zastavit to, co by mohlo být pokusem Sýrie o obnovení operací s chemickými zbraněmi. Zpráva zpravodajských služeb naznačovala, že jedna z poboček syrské armády dovezla fosforečnan trikalcia, chemickou látku, která má sice civilní využití, ale lze ji použít k výrobě řady smrtících nervově paralytických látek. Podle listu Post vzrostly obavy poté, co byla v loňském roce zaznamenána aktivita směřující k obnově některých míst.

Březnový úder byl zaměřen na vilu v Homsu poté, co si plyn obstarala divize syrské špičkové vojenské laboratoře, která od 80. let 20. století do roku 2014 dohlížela na výrobu chemických zbraní v zemi.

Po úderu byly objeveny další objekty.

Červnový úder byl zaměřen na vojenský skladovací bunkr ve vesnici nedaleko Damašku a na další dvě místa poblíž Homsu, z nichž jedno bylo podle listu Post vojenskou laboratoří. Jednou ze sedmi hlášených vojenských obětí byl Ayham Ismail, vojenský inženýr ze stejného vojenského útvaru, který údajně chemikálie obstarával.

Syrský velvyslanec při OSN v říjnu odsoudil použití chemických látek a popřel jakékoli jejich použití od roku 2013, a to navzdory zprávám o nedávných útocích proti vlastním občanům v letech 2017 a 2018. Opakované použití chemických zbraní během občanské války vedlo k tomu, že Organizace pro zákaz chemických zbraní, celosvětový orgán pro kontrolu chemických látek, zbavila Sýrii členských práv.

15.12.2021 05:42 Daniel Žingor114Zdroj: World Israel News

Klíčová slova