Praha Jeruzalém

Výroky poslance Mansúra Abbáse jsou výrazným odklonem od předchozího odmítání arabských stran uznat Izrael jako židovský stát.

Autor: Lauren Marcus, World Israel News, 21. prosince 2021.

Předseda islamistické strany Ra’am v úterý prohlásil, že Izrael je bezesporu židovskou zemí a že jí navždy zůstane.

„Izrael se zrodil jako židovský stát – toto bylo rozhodnutí lidu a otázka nezní, jaká je identita státu – tak se zrodil a takovým zůstane,“ řekl poslanec Mansour Abbás na úterní ranní mediální konferenci Channel 12. „Izrael je židovský stát,“ dodal.

„Otázkou je, jaké je postavení arabského občana v židovském státě Izrael,“ pokračoval. „To je ta otázka. A tato výzva nestojí jen před Mansúrem Abbásem, ale i před židovskou komunitou a židovskými občany.“

Abbásovo prohlášení je pozoruhodné zejména proto, že znamená výrazný odklon od tvrdošíjného odmítání izraelských arabských politických stran uznat Izrael jako židovský stát, protože taková definice je ze své podstaty rasistická.

V červnu 2021 se Abbás zapsal do historie podpisem koaliční dohody se stranou Jamina premiéra Naftaliho Bennetta a stranou Ješ Atid, které předsedá Jair Lapid, čímž upevnil svou roli politického krále a poprvé se stalo, že v izraelské vládě zasedla arabská strana.

Někteří představitelé izraelské pravice Bennetta za partnerství s Ra’amem kritizovali, protože se proslýchá, že tato strana je možná napojena na teroristickou skupinu Hamás.

Abbás učinil několik prohlášení, která Ra’am stavěla do pozice alternativy k agresivně antisionistickému Společnému arabskému seznamu.

Minulý týden Abbás vstoupil do sporu a zastal se obyvatel Judska a Samaří poté, co výroky ministra vnitřní bezpečnosti Omera Bar Leva o násilí ze strany osadníků vyvolaly hněv.

„Nesmíme generalizovat jakoukoli část veřejnosti,“ řekl rozhlasové stanici Kan Bet, „jak osadníky, tak ultraortodoxní, tak i Araby. Diskurz v Knesetu je příliš násilný a poslanci se dvakrát nerozmýšlejí, když útočí na druhou stranu.“

V dubnu 2021 využila skupina zákonodárců ze Společného seznamu slavnostní přísahu členů 24. izraelského Knesetu jako příležitost k tomu, aby Izrael označila za stát apartheidu.

Když přišel čas, aby Samy Abu Shehadeh odříkal standardní slib „slibuji“, v němž zákonodárci přísahají, že budou dodržovat své povinnosti zvoleného představitele státu Izrael, zapřisáhlý antisionistický zákonodárce text po svém překroutil.

Místo slibu, že budu sloužit Izraeli, Abu Shehadeh řekl: „Slibuji, že budu bojovat proti okupaci“ a „Slibuji, že budu bojovat proti apartheidu“. Několik dalších členů Společného seznamu následovalo jeho příkladu.

22.12.2021 06:22 Daniel Žingor205Zdroj: World Israel News

Klíčová slova