Praha Jeruzalém

Sledovací technologie, která se obvykle používá u osob podezřelých z terorismu, údajně sledovala vůdce protestů proti Netanjahuovi, vládní zaměstnance a aktivisty proti LGBT.

Od: All Israel News, 19. ledna 2022

Izraelská policie používala kontroverzní špionážní software Pegasus – systém pro hackování mobilních telefonů – ke sledování občanů země, informoval v úterý zpravodajský server Calcalist.

A co hůř, špionážní operace byly zaměřeny na zákony dodržující izraelské civilisty a probíhaly bez jakéhokoli dohledu soudního systému.

Terčem kontroverzního špehování se stali vůdci pravidelných protestů proti bývalému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, dva starostové, vládní zaměstnanci a aktivisté proti LGBT.

Izraelská policie získala špionážní program Pegasus v roce 2013 a do provozu byl uveden v roce 2015 pod vedením Roniho Alsheikha, bývalého generálního komisaře izraelské policie, který předtím působil jako zástupce šéfa izraelské vnitřní bezpečnostní služby Shin Bet.

Program Pegasus vyvinula izraelská společnost NSO, která se zabývá dohledem nad informačními technologiemi. To znamená, že izraelská policie špehovala své občany – bez soudního dohledu – nejméně šest let s využitím právní mezery: Technologie Pegasus nebyla zahrnuta do stávajících zákonů, protože ty byly přijaty před vynalezením této technologie.

V jednom z nejkontroverznějších případů izraelská policie údajně na dálku umístila špionážní software Pegasus do telefonů vůdců stojících za protesty proti Netanjahuovi bez jejich souhlasu nebo vědomí. To policii umožnilo odposlouchávat soukromé telefonní hovory těchto osob a číst jejich soukromé zprávy.

Špionážní skandál souvisí s širším mezinárodním skandálem, do něhož jsou zapojeny vlády po celém světě, které pomocí špionážního softwaru Pegasus špehovaly více než 1 000 osob v 50 různých zemích, včetně politických disidentů, novinářů, aktivistů, vedoucích pracovníků podniků a politiků. Například Maroko špehovalo kritiky svého režimu a francouzské zpravodajské agentury, které informovaly o porušování lidských práv v zemi.

Začátkem listopadu se americké úřady rozhodly zařadit skupinu NSO na černou listinu spolu s několika dalšími společnostmi z Izraele, Ruska a Singapuru.

Americká ministryně obchodu Gina Raimondo tehdy vysvětlila nebezpečí, která hrozí od vlád zneužívajících špionážní software.

„Tyto nástroje také umožnily zahraničním vládám provádět nadnárodní represe, což je praxe autoritářských vlád, které se zaměřují na disidenty, novináře a aktivisty mimo své suverénní hranice, aby umlčely disent. Takové praktiky ohrožují mezinárodní řád založený na zavedených pravidlech,“ uvedla Raimondo.

Izraelský právní systém teoreticky vyžaduje k invazivním opatřením, jako je například špehování občanů, souhlas soudů. V praxi však skandál s policejní špionáží spolu s novým zákonem, který umožňuje policistům vstupovat do soukromých domů bez soudního příkazu, signalizuje, že právní systém je v krizi a vybízí k závažnému porušování základních lidských práv.

Není to poprvé, co se izraelské orgány ocitly uprostřed obvinění ze zneužití moci. Přibližně 400 000 Izraelců bylo v roce 2020 neoprávněně umístěno do karantény kvůli kontroverznímu sledování kontaktů izraelských občanů, které prováděla Shin Bet v době vrcholící pandemie COVID-19. V roce 2020 bylo v karanténě umístěno přibližně 400 000 Izraelců.

Sledování mobilních telefonů je obvykle spojováno se sledováním osob podezřelých z terorismu.

„Představa, že vláda sleduje své vlastní občany – takhle zblízka by měla bít na poplach. Je to proti základům demokracie. Nemůžete se jen tak vzdát demokracie během krize,“ řekla loni v lednu o sledování COVID Maya Friedová, mluvčí Asociace pro občanská práva v Izraeli.

Po úterním šokujícím odhalení Kalcalistu státní kontrolor Matanjahu Englman uvedl, že zahájí vyšetřování těchto tvrzení. Používání takových technologických sledování „vyvolává otázky rovnováhy mezi jejich užitečností a porušením práva na soukromí a dalších svobod“, řekl Englman. Zdůraznil také, že úřad státního kontrolora klade „zvláštní důraz na ochranu soukromí izraelských občanů“.

Policejní šéf Kobi Šabtaj popřel, že by byl Pegasus používán ke špehování protestujících proti Netanjahuovi, starostů a aktivistů proti LGBT, ale nepopřel, že by policie používala špionážní software proti izraelským občanům.

Řekl, že „vše bylo provedeno s příslušnými povoleními a dohledem“.

20.01.2022 06:22 Daniel Žingor157Zdroj: All Israel news

Klíčová slova