Praha Jeruzalém

Tento krok následuje po odsouzení Ruska ministrem zahraničí Jairem Lapidem poté, co Izrael hlasoval pro vyloučení Ruska z UNHRC.

Autor: Nitsan Keidar 18.4.22 4:58

Rusko si v neděli předvolalo izraelského velvyslance v Rusku Alexe Ben Zviho, aby mu v pondělí na ruském ministerstvu zahraničí udělilo důtku.

Tento krok následoval po odsouzení ministra zahraničí Jaira Lapida, který Rusy odsoudil v reakci na jeho rozhodnutí podpořit pozastavení členství Ruska v Radě OSN pro lidská práva.

V pátek ruské ministerstvo zahraničí kritizovalo „protiruské“ výroky Lapida, v nichž obhajoval hlasování Izraele o pozastavení členství Ruska v Radě OSN pro lidská práva.

Po hlasování Lapid ve společném prohlášení s ministry zahraničí Řecka a Kypru v Aténách uvedl: „Setkáváme se v těžké době. V Evropě probíhá válka. Velká a silná země opět bezdůvodně napadá území menší a slabší země. Země opět pohlcuje krev nevinných.“

Poté zaútočil na Rusko a řekl: „Záběry a svědectví přicházející z Ukrajiny jsou otřesné. Ruské síly se dopustily válečných zločinů proti bezbrannému civilnímu obyvatelstvu. Důrazně tyto válečné zločiny odsuzuji.“

Ruské ministerstvo zahraničí označilo Lapidovo prohlášení po hlasování za „politováníhodné“.

„Došlo ke špatně maskovanému pokusu využít situace na Ukrajině k odvedení pozornosti mezinárodního společenství od jednoho z nejstarších nevyřešených konfliktů – palestinsko-izraelského,“ uvedlo podle ruské tiskové agentury TASS.

18.04.2022 05:41 Daniel Žingor343Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova