Praha Jeruzalém

Jedná se o první známou investici saúdskoarabského veřejného investičního fondu do izraelských podniků a představuje významný krok ve vztazích obou blízkovýchodních států.

Autor: Pesach Benson, United With Israel, 8. května 2022

Saúdská Arábie je údajně připravena investovat miliony dolarů z královského státního investičního fondu do izraelských podniků, uvedl v sobotu deník Wall Street Journal.

Izrael a Saúdská Arábie nemají diplomatické vztahy, ačkoli obě země udržují tichou bezpečnostní spolupráci. Podle deníku je tento krok prvním známým případem, kdy peníze ze saúdského veřejného investičního fondu směřují do Izraele, a mohl by pomoci připravit cestu k normalizaci vztahů mezi oběma zeměmi.

Deník uvedl, že společnost Affinity Partners bude investovat 2 miliardy dolarů, které Saúdové poskytli. Zpráva neupřesnila, kolik peněz bude směřovat do Izraele, ale poznamenala, že pro investice již byly vybrány dva blíže nespecifikované startupy.

Zpráva rovněž uvedla, že v rámci dohody Saúdská Arábie rovněž umožní izraelským podnikům investovat do saúdské ekonomiky prostřednictvím společnosti Affinity.

„Při rozhovorech se saúdskými představiteli je (Affinity Partners) varovali, že by jejich země mohla přijít o přístup a příležitosti v takzvaném ‚Silicon Valley Blízkého východu‘ ve prospěch sousedů, kteří podepsali Abrahamské dohody,“ napsal deník.

Saúdský korunní princ Mohammed bin Salmán působí jako předseda Veřejného investičního fondu v hodnotě 600 miliard dolarů. Saúdští představitelé se k tomu odmítli vyjádřit.

Affinity Partners je soukromá kapitálová společnost, kterou založil Jared Kushner, jenž je rovněž zetěm bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Kushner byl klíčovým zprostředkovatelem Abrahamských dohod, které přinesly mírové dohody mezi Izraelem, Marokem, Bahrajnem a Spojenými arabskými emiráty.

Deník rovněž uvedl, že se Kushner uchází o investice Indonésie a Kataru v Izraeli.

10.05.2022 05:55 Daniel Žingor107Zdroj: United with Israel

Klíčová slova