Praha Jeruzalém

Policie uvádí, že násilí začalo, když se skupina Palestinců snažila proti vůli rodiny vzít rakev do vlastních rukou.

Autor: Nicole Jansezianová, 15. května 2022

Izraelská policie zahájila vyšetřování policejních akcí, které v pátek zmařily pohřeb reportérky Al-Džazíry v Jeruzalémě, a to navzdory dřívějšímu prohlášení, které postup policie obhajovalo.

„Izraelská policie podporuje své policisty, ale jako profesionální organizace, která se snaží učit a zlepšovat, si z incidentu vezme také ponaučení,“ uvedla policie v sobotním prohlášení.

Scény z pohřbu, které byly přenášeny do celého světa, ukazovaly, jak policie nabíhá na výtržníky a bije obušky smuteční hosty. Později u Jaffské brány vypukly další násilnosti, když policie zatarasila vchod do kostela, kde se konal pohřeb Abú Akleh. Několik lidí bylo zatčeno a mnoho jich bylo zraněno.

V pátek pozdě večer vydalo policejní oddělení prohlášení, že policisté zasáhli, protože se výtržníci pokusili přerušit průvod. Policie zveřejnila videozáznam, na kterém je vidět, jak se policisté při příjezdu setkávají s kameny házenými zpod rakve Abú Akleh.

„Do nemocnice svatého Josefa v Jeruzalémě dorazilo asi 300 výtržníků, kteří zabránili rodinným příslušníkům naložit rakev do pohřebního vozu,“ uvedla policie v pátek pozdě večer v prohlášení. „Dav vyhrožoval řidiči pohřebního vozu a poté se vydal na neplánovaný průvod s rakví. To bylo v rozporu s přáním rodiny Abu Akleha a koordinace bezpečnostních opatření.“

„Policie zasáhla, aby dav rozehnala a zabránila mu v odnesení rakve, aby pohřeb mohl proběhnout podle plánu a v souladu s přáním rodiny,“ uvedla v prohlášení.

Akce nicméně vyvolala rozsáhlé mezinárodní odsouzení. Americký ministr zahraničí Antony Blinken uvedl, že administrativa byla „znepokojena záběry izraelské policie, která se vloudila do pohřebního průvodu“.

„Každá rodina si zaslouží důstojné a nerušené uložení svých blízkých k poslednímu odpočinku,“ napsal na Twitteru.

Jednapadesátiletá Abu Akleh se narodila v Jeruzalémě a měla také americké občanství.

Tisková tajemnice Bílého domu Jen Psakiová uvedla, že záběry jsou „hluboce znepokojující“, a americký prezident Joe Biden vyzval k vyšetřování. Evropská unie uvedla, že je „zděšena“.

Bratr Abu Akleh, Tony, v rozhovoru pro BBC zřejmě popřel prohlášení policie a uvedl, že rodina plánovala „malý průvod“, ale při odchodu z nemocnice byla „bombardována“ policií v zásahové výstroji.

„Je opravdu velmi smutné vidět, že se to děje na pohřbu. Doufali jsme, že budeme mít malý průvod z nemocnice do kostela a pak na hřbitov,“ řekl. „Ale žel ve chvíli, kdy jsme začali vycházet z nemocnice, nás začalo bombardovat několik izraelských policistů, a to jen tak pro nic za nic. Zrovna jsme odcházeli z nemocnice do kostela. Byli jsme v šoku, když jsme viděli, jak prostě začali mlátit lidi, házet omračující granáty, slzný plyn. To všechno – nedokážeme si to vysvětlit. Stalo se to bez jakéhokoli vysvětlení.“

Tony uvedl, že úřady požádaly o totožnost smutečních hostů, kteří byli očekáváni před pohřbem.

„Byly jasně informovány, že nejsme schopni znát jejich počet. Tento pohřeb byl pro všechny Palestince, nejen pro Shireeninu rodinu nebo přátele. Vzdávají jí úctu za to, co pro Palestinu udělala, za její reportáže po dobu 25 let,“ řekl.

Článek v deníku Washington Post však podle všeho potvrzuje skutečnost, že se policisté snažili Palestincům v nemocnici zabránit, aby rakev Abú Aklehové odvezli na pochod do Starého města, a nikoli v pohřebním voze, jak bylo dohodnuto. Podle deníku Post se Tony údajně snažil uklidnit dav a přimět ho, aby tělo jeho sestry vrátil.

„Proboha, naložme ji do auta a ukončeme den,“ citoval ho list.

Ministr vnitřní bezpečnosti Omer Barlev uvedl, že policie jednala řádně a v koordinaci s rodinou Abu Akleha „s jasným pochopením citlivosti a složitosti incidentu“.

„Žel během pohřbu došlo ze strany účastníků k vážným násilným incidentům, které zhoršily situaci na místě,“ dodal.

Kritika policejních akcí však přichází i zevnitř oddělení, jak uvádí reportáž Channel 12. Jeden ze zdrojů televizi řekl, že jeruzalémští velitelé neměli bránit průvodu s ohledem na mezinárodní důsledky.

„I když byly vyvěšeny palestinské vlajky a zaznívaly protiizraelské pokřiky, a i když byly házeny kameny, velitelé akce museli pečlivě zvážit své kroky, než nařídili policii, aby vtrhla dovnitř s obušky a dostala se až k nosičům špalírů,“ uvedl zdroj.

Odhaduje se, že se na pietním aktu za Abú Akleha sešlo 10 000 truchlících. Během průvodu s její rakví z řeckého melchitského kostela poblíž Jaffské brány uvnitř Starého města na hřbitov na hoře Sion zazněly za palestinskou křesťanku zvony všech kostelů ve Starém městě, což byl vzácný projev jednoty mezi jednotlivými denominacemi.

17.05.2022 05:48 Daniel Žingor117Zdroj: All Israel news

Klíčová slova