Praha Jeruzalém

Pochod vlajek v Jeruzalémě se obešel bez vážnějších incidentů, přestože Hamás vyhrožoval, že budou Palestinci reagovat násilím.

Od: JNS a WIN, 3. června 2022

Odhadem 50 000 Izraelců vyšlo minulou neděli do ulic, aby se zúčastnilo Pochodu vlajek na Den Jeruzaléma, akce oslavující sjednocení hlavního města Izraele v roce 1967.

Na pochod bylo nasazeno přibližně 3 000 policistů, aby udržovali veřejný pořádek a zabránili násilnostem.

Navzdory hrozbám teroristických skupin včetně Hizballáhu a Hamásu davy Izraelců mávaly a tančily s vlajkami po celém Starém městě a pochod zakončily u Západní zdi.

Podle zprávy Institutu pro výzkum blízkovýchodních médií (MEMRI) vyjádřilo v neděli večer a v pondělí své rozhořčení mnoho palestinských živlů v pásmu Gazy, na Západním břehu Jordánu a v Jeruzalémě.

Kritizovali Hamás a další palestinské frakce odporu za to, že nereagovaly tak, jak hrozily.

Kritika zaznívala na sociálních sítích i v palestinském a arabském tisku.

Novinář z Gazy Ayman Al-Aloul v den pochodu kritizoval Hamás v řadě tweetů a příspěvků na Facebooku. „Pokud dnešní den (29. pochod) proběhne bez odpovědi, nechci slyšet žádný hlas, který by (nám) prodával svá další hesla …“.

Libanonský deník Al-Achbar, který má blízko k Hizballáhu, uvedl kritiku Hamásu a dokonce i Íránu, Sýrie a samotné teroristické organizace Hizballáh za to, že „nehnuli prstem“ na obranu Jeruzaléma.

Odděleně od přehlídky vlajek vystoupil v neděli na Chrámovou horu rekordní počet Židů.

Předpokládá se, že areál navštívilo přibližně 2626 Židů, z nichž někteří zpívali izraelskou hymnu, modlili se a mávali izraelskými vlajkami – a to navzdory současnému stavu, který na tomto místě zakazuje většinu projevů židovské nebo izraelské identity.

05.06.2022 05:01 Daniel Žingor92Zdroj: World Israel News

Klíčová slova