Praha Jeruzalém

Země „dále potvrzují, že strategické partnerství mezi USA a Izraelem je založeno na společných hodnotách, společných zájmech a skutečném přátelství“.

Autor: Aryeh Savir, TPS, 14. července 2022

Americký prezident Joe Biden a premiér Jair Lapid se ve čtvrtek setkali v Jeruzalémě a přijali historické společné prohlášení o americko-izraelském strategickém partnerství, známé jako Jeruzalémská deklarace.

V deklaraci oba spojenci „znovu potvrzují nezlomné vazby mezi našimi zeměmi a trvalý závazek Spojených států vůči bezpečnosti Izraele“. Země „dále potvrzují, že strategické partnerství USA a Izraele je založeno na společných hodnotách, společných zájmech a skutečném přátelství“.

USA a Izrael dále „potvrzují, že mezi hodnotami, které tyto země sdílejí, je neochvějný závazek k demokracii, právnímu státu a poslání ‚Tikkun Olam‘, tedy k nápravě světa“.

USA znovu zdůrazňují svůj „pevný závazek zachovat a posílit schopnost Izraele odstrašit své nepřátele a bránit se sám proti jakékoli hrozbě nebo kombinaci hrozeb.“

 

„Spojené státy dále opakují, že tyto závazky jsou oboustranné a nedotknutelné a že se nejedná pouze o morální závazky, ale také o strategické závazky, které jsou životně důležité pro národní bezpečnost samotných Spojených států.“

Spojené státy „zdůrazňují, že nedílnou součástí tohoto závazku je závazek nikdy nedovolit Íránu získat jadernou zbraň a že jsou připraveny použít všechny prvky své národní moci, aby tento výsledek zajistily.“

„Spojené státy jsou hrdé na to, že stojí po boku židovského a demokratického státu Izrael a jeho lidu, jehož neobyčejná odvaha, houževnatost a inovativní duch jsou inspirací pro mnoho lidí na celém světě,“ uvádí se v prohlášení.

Prohlášení se rovněž dotýká Abrahámských dohod, vojenské pomoci USA Izraeli, bojkotu Izraele a antisemitismu, diplomatického procesu s Palestinskou samosprávou a vojenské a technologické spolupráce mezi zeměmi.

„S touto bilancí pozoruhodných úspěchů a s vědomím neuvěřitelného příslibu, který bezkonkurenční americko-izraelské vztahy skýtají do budoucna, Spojené státy a Izrael srdečně vítají vstup do 75. roku tohoto mimořádného partnerství,“ uzavírá dokument.

Po podpisu prohlášení Lapid zdůraznil schopnost Izraele bránit se. K íránským hrozbám uvedl, že „slova je nezastaví, pane prezidente. Diplomacie je nezastaví. Jediné, co Írán zastaví, je vědomí, že pokud bude pokračovat v rozvoji svého jaderného programu, svobodný svět použije sílu. Jediný způsob, jak je zastavit, je předložit věrohodnou vojenskou hrozbu. Íránský režim musí vědět, že pokud bude nadále klamat svět, zaplatí za to vysokou cenu.“

K podpisu Jeruzalémské deklarace došlo den poté, co obě země představily „Americko-izraelský strategický dialog na vysoké úrovni o technologiích“ – technologické partnerství v oblasti kritických a nově vznikajících technologií, jakož i v oblastech globálního zájmu, včetně připravenosti na pandemie, změny klimatu, umělé inteligence a důvěryhodných technologií.

15.07.2022 05:09 Daniel Žingor143Zdroj: World Israel News

Klíčová slova