Praha Jeruzalém

Vůdce Islámského džihádu obviňuje Izrael, že se vyhýbá svému „závazku“ propustit zadržené vězně, a tvrdí, že Izrael ponese následky.

Autor: Dalit Halevi 26. srpna 2022 4:07

Vůdce Islámského džihádu Ziad al-Nakhala ve čtvrtek obvinil Izrael z vyhýbání se závazkům, které přijal vůči Egyptu na konci posledního kola bojů (operace Breaking Dawn), a zdůraznil, že „nepřátelská vláda za to ponese plnou odpovědnost“.

V dohodě o příměří, kterou Egypt zprostředkoval a která ukončila operaci „Breaking Dawn“, se Egypt zavázal usilovat o propuštění dvou teroristů Islámského džihádu zadržovaných v Izraeli, konkrétně Bassama al-Saadiho, vůdce Islámského džihádu v Samaří, a Chalíla Awawdeha, který zahájil hladovku na protest proti svému administrativnímu zadržení.

Islámský džihád tvrdil, že Izrael slíbil jejich propuštění a pak od svého slibu ustoupil, když bylo rozhodnuto o podání obžaloby proti al-Saadimu a Awawdeh byl převezen do nemocnice, aniž by bylo správní zatčení proti němu zrušeno.

Vojenské křídlo Islámského džihádu nedávno pohrozilo opatřeními proti Izraeli v reakci na nepropuštění al-Saadiho a Awawdeha.

Nakhala ve zprávě adresované Izraeli uvedl: „Říkáme nepříteli, těm, kteří mu pomáhají, a jeho stoupencům: V této zemi, která nám patří, budete buď vy, nebo my. Budeme s vámi bojovat navždy a budeme s vámi bojovat ve všem a budeme bojovat, dokud neodejdete.“

26.08.2022 05:08 Daniel Žingor97Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova