Praha Jeruzalém

„Jsem hrdý na to, že mohu pomáhat lidem bez ohledu na víru nebo národnost.“

Autor: Ramzi Batesh, JNS, 20. září 2022

Jmenuji se Ramzi Batesh a žiji v jeruzalémské čtvrti Bejt Safafa. Pracuji na dispečinku organizace United Hatzalah a jako jeden z dobrovolných zdravotníků a řidičů sanitek této organizace.

Tento pátek jsem zachránil tři lidi, kteří měli naléhavé zdravotní potíže. To nemusí být nutně neobvyklé, ale bylo na tom něco jedinečného, protože přijde na to, koho a kde jsem ošetřil.

Den začal ranními modlitbami. Poté jsem přijal a reagoval na lékařskou pohotovost týkající se židovského muže, který dostal záchvat. Ošetřil jsem ho tak, že jsem mu ochránil hlavu, abych se ujistil, že neutrpěl žádné vážné zranění, a poskytl jsem mu kyslík.

Po návratu domů jsem se připravil na hlavní páteční modlitby, kterých jsem se měl v plánu zúčastnit v mešitě Al-Aksá. Jel jsem do Starého města, a když jsem přijel na parkoviště v židovské čtvrti, dostal jsem upozornění na lékařskou pohotovost týkající se osoby v bezvědomí v nedaleké muslimské čtvrti. Přijel jsem na uvedenou adresu a připojili se ke mně dva židovští záchranáři, Šlomo Eisenman a Yagel Mizrachi, které dobře znám.

Našli jsme šedesátiletého muže v bezvědomí na podlaze jeho bytu. Nedýchal a neměl puls. Společně se Šlomem a Yagelem jsem připojil defibrilátor a provedli jsme kompletní protokol resuscitace včetně stlačování hrudníku a asistované ventilace a také dva výboje z defibrilátoru.

V našem úsilí jsme pokračovali více než 30 minut společně s posádkou mobilní ambulance intenzivní péče, která dorazila o něco později. Nakonec se nám podařilo obnovit puls a muž začal znovu dýchat. Ve vážném, ale stabilizovaném stavu byl převezen do nemocnice. Chyběly mi modlitby, ale zachraňoval jsem život, což je vždycky důležitější.

Když jsem sbíral své vybavení, abych se vydal domů, dostal jsem další upozornění. Tentokrát se jednalo o lékařskou pohotovost u Jaffské brány.

Přijel jsem tam na svém sanitním kole a ustaraný člen rodiny mě nasměroval do křesťanské čtvrti, kde jsem našel křesťana trpícího těžkou dušností. Poskytl jsem mu vysokoprůtokový kyslík a jeho hladina nasycení kyslíkem se pomalu zvyšovala. Zůstal jsem s mužem, dokud nepřijela sanitka a posádka ho nepřevezla do nemocnice.

Každý den sedím na dispečinku a řídím naše dobrovolníky, aby ošetřovali lidi různého věku, vyznání a národnosti; lidi, kteří jsou na tom stejně jako já a potřebují lékařskou péči. Když mi skončí směna, stávám se dobrovolníkem a za asistence ostatních dispečerů reaguji na mimořádné události, abych pomohl lidem bez ohledu na rasové nebo náboženské hranice.

Je pro mě zdrojem hrdosti, že pracuji a dobrovolničím s podobně smýšlejícími lidmi, kteří všichni věří, že bez ohledu na to, kdo potřebuje pomoc, mu pomůžeme.

Věříme tomu proto, že jsme všichni především lidé a hodnota lidského života převyšuje všechny ostatní hranice. V tom jsme zajedno.

Ramzi Batesh pracuje jako dispečer v ústředí United Hatzalah v Jeruzalémě a je dobrovolníkem jako záchranář a vedoucí východojeruzalémské pobočky organizace. Se svou rodinou žije v jeruzalémské čtvrti Bejt Safafa.

22.09.2022 05:16 Daniel Žingor112Zdroj: United with Israel

Klíčová slova