Praha Jeruzalém

Americký prezident vítá Lapidovu podporu „dvoustátního řešení“ během jeho projevu v OSN: Odvážné prohlášení.

Autor: Elad Benari 22. září 2022 23:26

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek uvítal projev premiéra Jaira Lapida na Valném shromáždění OSN, v němž vyjádřil podporu „dvoustátnímu řešení“ izraelsko-palestinského konfliktu s arabskými státy.

„Vítám odvážné prohlášení premiéra Lapida na Valném shromáždění OSN: Dohoda s Palestinci, založená na dvou státech pro dva národy, je správná věc pro bezpečnost Izraele, pro izraelskou ekonomiku a pro budoucnost našich dětí,“ napsal Biden na Twitteru.

 

„Nemohu už souhlasit víc,“ dodal.

Lapid ve svém projevu uvedl, že „ekonomická a vojenská síla Izraele nám umožňuje chránit sami sebe, ale umožňuje nám také něco jiného: usilovat o mír s celým arabským světem a s našimi nejbližšími sousedy – Palestinci“.

„Mír není kompromis. Je to to nejodvážnější rozhodnutí, které můžeme učinit. Mír není slabost. Ztělesňuje v sobě celou sílu lidského ducha,“ řekl.

Izrael má podle Lapida „jedinou podmínku“ pro vznik palestinského státu: „Že budoucí palestinský stát bude mírový. Že se nestane další teroristickou základnou, z níž bude ohrožovat blahobyt a samotnou existenci Izraele. Že budeme mít možnost chránit bezpečnost všech občanů Izraele, a to za všech okolností.“

„Můžete po nás chtít, abychom žili v souladu s hodnotami uvedenými v Chartě OSN, ale nemůžete po nás chtít, abychom za ně umírali,“ dodal.

Biden se ve svém vlastním středečním projevu před Valným shromážděním OSN krátce dotkl arabsko-izraelského konfliktu.

„Budeme se i nadále zasazovat o trvalý, vyjednaný mír mezi židovským a demokratickým státem Izrael a palestinským lidem. Spojené státy se zavázaly k zajištění bezpečnosti Izraele. Tečka,“ řekl Biden.

23.09.2022 05:28 Daniel Žingor133Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News