Praha Jeruzalém

Opoziční vůdce varuje, že íránské kamikadze drony používané Ruskem předznamenávají budoucí útoky na Izrael a Západ, pokud bude obnovena dohoda s Íránem.

Od: Israel National News 23. října 2022 20:28

Vůdce izraelské opozice a bývalý premiér Benjamin Netanjahu naznačil, že by byl možná ochoten vyzbrojit Ukrajinu proti Rusku, pokud bude příští měsíc zvolen premiérem.

V nedělním rozhovoru pro televizi Fox News Netanjahu zopakoval, že je ochoten zvážit předání zbraní Kyjevu, pokud bude zvolen, přičemž se k tomu ovšem nijak nezavázal.

Netanjahuovy komentáře jsou ozvěnou jeho postoje vyjádřeného v nedávném rozhovoru pro USA Today, v němž uvedl, že „se tím bude zabývat, až se dostanu do úřadu“.

Během nedělního rozhovoru Netanjahu zmínil ruské použití sebevražedných dronů íránské výroby proti Ukrajině a varoval, že pokud budou s novou jadernou dohodou zrušeny sankce vůči Teheránu, hrozba takových dronů se dramaticky rozšíří.

Nové íránské kamikadze drony „jsou smrtící“, řekl Netanjahu. „Jsou to smrtící zbraně a používají se způsobem, který by se používat neměl, tedy k útokům na civilisty.“

„Ti, kdo obhajovali jadernou dohodu s Íránem, mohou ochutnat, co je čeká, a my tu ochutnávku stejně dostáváme.“

 

„Vy se chystáte dát ajatolláhům jaderné zbraně? Dáte jim dohodu, která jim poskytne stovky miliard dolarů, aby mohli vyrábět další smrtící bezpilotní letouny, které budou nakonec útočit na Izraelce, Američany a další? To přece nechcete.“

Pokud jde o prodej zbraní na Ukrajinu, předseda Likudu uvedl, že tato záležitost „není jednoduchá“, ale slíbil, že takové transfery bude vážně zvažovat.

Netanjahu odmítl tvrzení, že se Izrael „staví na stranu Ruska“, ale naznačil, že pokud bude ve volbách 1. listopadu zvolen premiérem, může změnit vládní politiku odmítání dodávek zbraní Kyjevu.

„Myslím, že tu je otázka, kterou se budu zabývat, pokud budu zvolen, a to je otázka pomoci Ukrajině zbraněmi. Není to jednoduchá otázka, ale je to otázka, kterou je třeba řešit otevřeně, a já to udělám, pokud budu zvolen. To se dozvíme za dva týdny.“

24.10.2022 06:14 Daniel Žingor169Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova