Praha Jeruzalém

Šéf MAAE Rafael Grossi tvrdí, že Írán může vyrobit jadernou bombu, ale nic nenasvědčuje tomu, že by v současné době měl jaderný zbrojní program.

Autor: Elad Benari 22. listopadu 2022 4:37

Rafael Grossi, generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), uvedl, že Írán má dostatek obohaceného uranu na výrobu více než jedné jaderné bomby.

V rozhovoru s Lesley Stahlovou z pořadu 60 minut, který byl odvysílán v neděli, Grossi rovněž zopakoval, že nic nenasvědčuje tomu, že by Írán v současné době disponoval programem jaderných zbraní.

„Při současné úrovni výroby obohaceného uranu má Írán již nyní dostatek materiálu na to, aby mohl mít více než jedno zařízení, pokud by se tak rozhodl. Nemáme však žádné informace, které by naznačovaly, že Írán má v současné době program jaderných zbraní,“ řekl.

 

Na Stahlovu otázku, zda „jsme s Íránem dosáhli bodu, z něhož není návratu? Je na čase prostě přiznat, že jsou jadernou mocností?“. Grossi odpověděl: „Ne, tohoto bodu jsme nedosáhli. Musíme však velmi tvrdě pracovat na tom, abychom se tam nedostali.“

Rozhovor s Grossim se uskutečnil několik dní poté, co MAAE zveřejnila zprávu, v níž Grossi dospěl k závěru, že v dlouholetém vyšetřování přítomnosti neohlášeného jaderného materiálu nalezeného na třech místech nedošlo k „žádnému pokroku“.

Sonda MAAE se stala sporným bodem v nepřímých rozhovorech mezi Íránem a USA o návratu k jaderné dohodě z roku 2015.

Írán v září oznámil, že předložil své připomínky k odpovědi USA na návrh Evropské unie na oživení íránské jaderné dohody z roku 2015.

Zatímco mluvčí íránského ministerstva zahraničí tehdy uvedl, že íránská odpověď byla připravena na základě konstruktivního přístupu, vysoký představitel Bidenovy administrativy uvedl, že íránská odpověď „není vůbec povzbudivá“.

Americký představitel později uvedl, že snahy o oživení íránské jaderné dohody z roku 2015 „narazily na zeď“ kvůli íránskému naléhání na ukončení vyšetřování ze strany jaderného dozorčího orgánu OSN.

Americký vyslanec pro Írán Robert Malley minulý týden uvedl, že íránské zásahy proti demonstrantům a prodej bezpilotních letounů Rusku odvrátily pozornost Spojených států od oživení jaderné dohody.

V rozhovoru s novináři v Paříži Malley zdůraznil, že Spojené státy si nechají otevřené dveře k obnovení diplomacie, „až a pokud“ přijde čas, ale uvedl, že prozatím bude Washington pokračovat v politice sankcí a nátlaku.

22.11.2022 04:58 Daniel Žingor77Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova