Praha Jeruzalém

V roce 2018 Netanjahu ve svém projevu na Valném shromáždění OSN Fakhrizadeha třikrát zmínil, přičemž to zdůraznil slovy „toto jméno si zapamatujte.“

Autor: Yochanan Visser, 3. prosince 2020 20:42

Mohsen Fakhrizadeh je mrtvý. Media ho popsala jako otce íránského jaderného programu, který začal pod jeho dohledem v roce 1989 a podle izraelských zpravodajských služeb trvá dodnes.

V roce 2018 se izraelský premiér Benjamin Netanjahu při svém projevu na Valném shromáždění OSN na Fakhrizadeha třikrát odvolal a vyzval zástupce členských států OSN, aby si „jeho jméno zapamatovali“.

Izraelský vůdce odhalil, že mezi více než 100 000 dokumenty a disky odcizenými Mossadem během nočního nájezdu na íránské tajné jaderné archivy na předměstí Teheránu na konci roku 2017 byla poznámka napsaná Fahrizadehem, která vysvětlovala jeho pohled na to, jak pokračovat s tajným íránským programem jaderných zbraní AMAD.

Netanjahu s odvoláním na Fahkrizadehovu poznámku uvedl, že „obecným cílem Íránu je oznámit uzavření projektu AMAD“, ale že „zvláštní činnosti budou prováděny pod názvem vývoj vědeckého know-how“.

„Takto to vyjádřil dr. Mohsen Fakhrizadeh, vedoucí projektu AMAD – zapamatujte si na toto jméno, Fakhrizadeh,“ řekl Netanjahu a ukázal na snímek s Fachrizadehovými poznámkami.

„A ve skutečnosti to je přesně to, k čemu Írán přistoupil. V průběhu let v této práci v řadě organizací pokračovalo,“ tvrdil tehdy Netanjahu.

Dr. Mohsen Fahkrizadeh byl nejen vedoucím íránského programu AMAD, ale později přejmenované Organizace obranných inovací a výzkumu v Islámské republice, známé také jako SPND.

„Nebudete překvapeni, když slyšíte, že SPND vede stejná osoba, která vedla projekt AMAD: Dr. Fakhrizadeh,“ řekl Netanjahu během svého projevu na Valném shromáždění OSN. Poté dodal: „ne náhodou mnoho klíčových pracovníků SPND pracovalo pod Fakhrizadehem na projektu AMAD. Tento atomový archiv (který Mossad v Teheránu ukradl) tedy jasně odhaluje íránský plán, pocházející z nejvyšších míst, pokračovat v práci související s jadernými zbraněmi pod různými maskami a za použití stejného personálu. “

A Fakhrizadeh byl nejen šéfem SPND, ale působil také jako náměstek íránského ministra obrany, byl brigádním generálem sboru Islámských revolučních gard.

Na veřejnosti nebyl moc viděn a jeho fotografie byly publikovány jen zřídka.

Tento velitel IRGC byl rovněž zapojen do íránského černého programu vývoje balistických raket a opakovaně odmítl být vyslýchán Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (IAEA).

Jeho likvidace přišla, kvůli nadcházející změně moci ve Spojených státech, kde nově zvolený prezident Joe Biden a jeho kamarádka Kamala Harrisová uvedli, že mají v úmyslu znovu zahájit jednání s Íránem o znovuzahájení jaderné dohody JCPOA z roku 2015, ve velmi citlivém a důležitém čase.

V roce 2018 se Trumpova administrativa rozhodla opustit společný komplexní akční plán a zahájila kampaň maximálního tlaku proti islámské republice, která íránské ekonomice způsobila velké škody, ale nezpůsobila, aby Írán zastavil své nezákonné jaderné aktivity.

Naopak, Írán zintenzivnil obohacování uranu a vývoj nových typů obohacovacích odstředivek, které mohou zkrátit takzvanou dobu vývoje jaderné bomby.

IAEA právě vydala zprávu, která ukazuje, že Írán má nyní více než dvanáctinásobek množství nízko obohaceného uranu, než které bylo povoleno v rámci JCPOA.

Ke 2. listopadu 2020 měl Írán zásoby asi 3613,8 kilogramů (kg) LEU (hexafluoridové hmoty), obohacené pod 5%, nebo ekvivalent 2442,9 kg (uranové hmoty), hlásil 12. listopadu 2020 Institut pro vědu a mezinárodní bezpečnost (ISIS).

To znamená, že doba vývoje jaderné bomby byla podle ISIS zkrácena na pouze 3,5 měsíce a Írán je nyní schopen vyrobit druhou jadernou zbraň.

Existují velmi protichůdné zprávy o tom, jak přesně byl Fakhrizadeh zavražděn.

Jednalo se o „mimořádně záhadný atentát“, napsal Potkin Azarmehr, londýnský investigativní novinář, analytik business intelligence a tvůrce televizních dokumentů, který se narodil v Íránu.

Oficiální příběh vydávaný íránskými úřady se neustále mění a velmi rychle obvinili z atentátu na Fakhrizadeha Izrael.

Jednou z hlavních otázek však zůstává, jak se týmu 12 zabijáků podařilo bez úhony uniknout a zmizet po údajné rozsáhlé přestřelce s Fakhrizadehovými bodyguardy.

Útok se odehrál za bílého dne a do Absardu vede pouze jedna silnice, která vede oběma směry. Absard je město horských letovisek 50 mil východně od Teheránu, kde měl velitel IRGC spolu s dalšími prominentní Íránci své dovolenkové sídlo.

Pak se objevila zpráva Fars News, státem kontrolovaných sdělovacích prostředeků, která tvrdila, že Fakhrizadeh byl zavražděn kulometem na dálkové ovládání a stejná zpráva tvrdila, že byla tato zbraň vyrobena v Izraeli.

Z mých vlastních zkušeností s reportérem Fars News z drúzské vesnice Magdal Shams na Golanských výšinách však vím; jejich zprávy jsou pouhou propagandou – i když jde o události v Izraeli.

Potkin Azarmehr si myslí, že na základě těchto protichůdných oficiálních íránských zpráv o atentátu lze předpokládat, že zabití Fakhrizadeha bylo vnitřní čistkou, aby se vytvořil příběh, že se Izrael snaží sabotovat deklarované záměry Bidenovy administrativy o obnovení vztahů s Islámskou republikou.

Tvrzením, že za atentátem na velitele IRGC stojí Izrael, by Írán mohl ospravedlnit další porušování JCPOA, postavit veřejné mínění proti Izraeli a zvýšit arabskou opozici pro nové rozhovory o jaderné dohodě s Islámským státem.

Ve skutečnosti se Írán už ve středu rozhodl zvýšit obohacování uranu na úroveň blízkou palivu určenému pro zbraně (20 procent) a pohrozil, že pokud nebudou brzy zrušeny americké sankce, pak zabrání inspektorům IAEA vstoupit do země. Opatření byla jasným signálem nové Bidenově správě, že Írán by také mohl JCPOA opustit.

05.12.2020 07:31 Daniel Žingor390Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova