Praha Jeruzalém

„Vliv ISN na sport rychle vzrůstá a já jsem nadšený, že mohu být součástí této vzestupné „jízdy“. Cítím, že společně dokážeme dosáhnout skvělých věcí, “ říká britský sportovec o novém týmu.

Haaretz, Reuters | 9.července 2020 

 

Chris Froome, nejúspěšnější britský silniční cyklista, se připojil k izraelskému cyklistickému týmu Israel Start-Up Nation (ISN). Izraelský tým oznámil, že ve čtvrtek podepsali víceletou smlouvu se čtyřnásobným vítězem Tour de France.

Froome, který opouští britský tým INEOS, oblékne trikot Israel Start-Up Nation týmu v nadcházející sezóně mezinárodních závodů, včetně Tour de France a Giro d’Italia. Froome pravděpodobně zůstane s týmem až do konce své kariéry, ve které mu zbývá vyhrát jednu Tour de France, aby dosáhl  rekordu pěti vítězství.

„Jsem opravdu nadšený, že se mohu připojit k rodině ISN,“ řekl Froome. „Těším se, až budu iniciovat výzvy a přijímat je od mladých talentů, se kterými budeme společně usilovat o úspěch, který jsem si nyní užíval.“ Dopad ISN na sport rychle vzrůstá a já jsem nadšený, že mohu být součástí této vzestupné „jízdy“. Cítím, že  společně dokážeme dosáhnout skvělých věcí. “

Sylvan Adams, spolumajitel týmu, označil podpis smlouvy s Froomem za „historický okamžik pro ISN, Izrael, izraelský sport, pro mnoho našich fanoušků po celém světě a samozřejmě pro mě osobně – okamžik obrovské hrdosti.

Adams označil Frooma za „nejlepšího jezdce své generace“ a řekl: „Doufáme, že se nám společně podaří historický úspěch. Chris usiluje o další vítězství v Tour de France a Grand Tour – úspěchy, jimiž by se zapsal do historie cyklistiky jako jeden z nejlepších cyklistů všech dob.“

Keňský rodák Froome přišel minulý rok díky nehodě při tréninku o Tour de France, kterou vyhrál jeho týmový kolega Kolumbijec Egan Bernal. Froome uvedl, že se chce v letošním závodě s týmem pokusit o získání pátého titulu Tour. Závod byl však kvůli pandemii COVID-19 odložen.

Poznámka překladatele:

Kdo stojí za Izraelskou Cyklistickou Akademií? (Israeli Cycling Academy)? 

  http://israelcyclingacademy.com                                                   Sylvan Adams, jeden ze spolumajitelů ICA

 

Tento tým, který byl založen za účelem zvýšení a popularizace cyklistického sportu v Izraeli a dalších rozvíjejících se zemích, se za tři roky rozrostl z malého týmu kontinentákní úrovňě na jeden z nejlepších světových týmů na profesionální úrovni.
V prosinci 2019 UCI potvrdila, že Izraelská cyklistická akademie získala status World Tour po zakoupení licence od týmu Katusha-Alpecin, spolu s některými z jejich jezdců a zaměstnanců.

ISN je nejen cyklistickým týmem světové úrovně, ale také propagátorem cyklistického sportu jakožto pojítka mezi národy, kulturami a náboženstvími. Tým sestává z atletů tří různých náboženství a jezdci týmu jsou „Ambasadory míru a sportu“ Centra míru Šimona Perese.

Vize týmu vyjadřují nejlépe tato slova:

Věříme v cyklistiku.
Je to více než doprava: je to sociální mobilita.
Více než konkurence: je to platforma pro vzdělávání.
Cyklistika přemosťuje kulturní rozdíly, spojuje lidi.
Musíme inspirovat příští generaci k jízdě, bez ohledu na jejich kondici.

Jeden ze spolumajitelů ICA, v tomto článku zmíněný, Sylvan Adams je izraelsko-kanadský podnikatel a filantrop. Jeho otec – přeživší Holokaustu Marcel Adams – je zakladatelem jedné z největší kanadské realitní a developerské společnosti.

V roce 2015 Sylvan učinil „Aliyah” a usadil se v Tel Avivu.

Od té doby se Adams sám jmenoval do pozice „velvyslance Izraele.“ V této roli filantropa má poslání propagovat svou adoptovanou zemi v mezinárodním i národním měřítku kreativním a inovativním způsobem, který přesně vykresluje ducha a energii Izraele jako Start-up Nation. Několik jeho projektů se týká sportovních aktivit, protože je přesvědčen, že sport staví mosty a nová přátelství.

Mimo jiné, finančně podporuje mnoho sportovních a vzdělávacích aktivit. Založil Margaret a Sylvan Adams Family Foundation na podporu vzdělávacích a lékařských projektů v Izraeli a Kanadě. Nadace nabízí doktorská stipendia na Izraelské akademii věd a humanitních věd.

„Cena Bonei Zion“ uděluje organizace Nefesh b’Nefesh každý rok pod jeho jménem. Tato cena oceňuje přistěhovalce z anglicky mluvících zemí, kteří ovlivnili Izrael v rozličných oblastech – např. ve vědě a lékařství, vzdělávání a neziskové práci, podnikání, technologii, kultuře, umění či sportu. Byla založena v roce 2013 s pomocí Adamse a nabízí každému oceněnému cenu ve výší 10 000 $.


Jak již bylo zmíněno, je spoluvlastníkem Izraelské cyklistické akademie (ICA). Tým byl založen v roce 2015 a je týmem UCI Pro Continental. V roce 2017 byl na Tel Avivské univerzitě zřízen první institut sportovní excelence v Izraeli, který se jmenuje Sylvan Adams Cycling Network. Adams také daroval peníze spolu s KKL-JNF Kanada a dalšími na vybudování cyklostezky (nesoucí jeho jméno), která spojuje Tel Aviv s okolními oblastmi.

V květnu 2018 založil první velodrom v Izraeli a na Středním východě.

Nejvíce se však v Izraeli proslavil uskutečněním Grande Partenza v Izraeli v květnu 2018 – tj. organizací „Velkého startu‘ Giro D’Italia v roce 2018, poprvé v historii Grand Tours se závod uskutečnil mimo Evropu. Adams byl jmenován čestným předsedou Gira 2018 Grande Partenza.

Ale ze všeho nejvíce, je Sylvan – sám nadšený cyklista – „jedním z chlapců“ a často si užívá jízdu s týmem na tréninkových jízdách jako „jezdec číslo 31.“

Adams svoji vášeň pro jízdu na kole dovedl k vrcholu až ve svých 40 letech, když v listopadu 2017 vyhrál mistrovství světa v anglickém Manchesteru a mnohokrát byl mistrem světa v časovém závodě. Dále je držitelem šesti titulů kanadského mistra, čtyř zlatých medajlí z panamerických her, čtyř zlatých medailí z Makabijsých her a dvou titulů z mistrovství světa. Nedávno Sylvan také vyhrál národní mistrovství v kategorii Master v jeho nové zemi.

 

18.07.2020 06:40 Jitka Zich318Zdroj: Ha`aretz

Klíčová slova