Praha Jeruzalém

Íránský ministr zahraničí znevažuje evropské mocnosti, tvrdí, že nejsou schopny obejít sankce uvalené na Teherán ze strany USA.

Autor: Elad Benari, 4.4.2019 6:21

Íránský ministr zahraničí Mohammad Javad Zarif ve středu obvinil evropské mocnosti z toho, že nejsou schopny obejít sankce uvalené na Teherán USA poté, co odstoupily od jaderné dohody s Íránem.

Americký prezident Donald Trump loni v květnu odstoupil od jaderné dohody mezi Íránem a světovými mocnostmi a později na Írán uvalil dvě kola sankcí, z nichž poslední vstoupilo v platnost v listopadu 2018.

Evropští signatáři dohody z roku 2015 s Trumpovým rozhodnutím opustit dohodu nesouhlasili a slíbili, že pomohou Íránu vyhnout se ekonomickým sankcím uvaleným USA a chránit společnosti, které obchodují s tímto ničemným státem, ve snaze zachovat jadernou dohodu s ním.

Koncem ledna spustila Evropská unie obchodní mechanismus, který má obcházel sankce USA vůči Íránu, známý jako nástroj na podporu obchodních výměn (INSTEX), v naději na záchranu jaderné dohody z roku 2015.

„Evropané zprvu vnímali JCPOA (jadernou dohodu) jako úspěch, ale možná nebyli připraveni a určitě nebyli schopni postavit se proti americkým sankcím,“ citoval Zarif v rozhovoru pro Khamenei.ir (oficiální internetové stránky) íránského nejvyššího vůdce Ayatollaha Ali Khameneiho.

„Budeme i nadále naléhat na Evropany, aby plnili své závazky. Evropa musí vědět, že se nemůžou vyhýbat svým povinnostem několika prohlášeními a pár nedokončenými plány,“ dodal.

Zarif, který byl hlavním vyjednavačem své země v jednáních vedoucích k dohodě, řekl, že Írán bude i nadále vyvíjet nátlak na Evropany, aby jednali podle svých závazků v rámci dohody, ale dodal, že „v ně nikdy vevkládal žádné naděje“.

Khamenei sám nedávno odmítl evropský obchodní mechanismus a řekl, že se „podobá vtipu, hořkému vtipu“.

„Měli bychom se zcela vzdát (jakékoli naděje) pomoci či spolupráce ze strany Západu při posilování našeho hospodářství a neměli bychom je očekávat,“ řekl a dodal: „Evropané nás opět bodli do zad, zradili nás.“

04.04.2019 09:06 Daniel Žingor201Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova