Praha Jeruzalém

Desítky bývalých top představitelů Evropské unie a OSN usilují o to, aby se Trumpova „dohoda století“ sabotovala, pokud nebude zahrnovat palestinský stát.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News, 15. dubna 2019

Více než tři desítky bývalých předních evropských představitelů poslaly v neděli dopis, v němž vyzvaly Evropskou unii (EU), aby „stála za“ paradigmatem dvoustátního řešení izraelsko-palestinského konfliktu, pokud to nebude obsahovat mírový plán amerického prezidenta Donalda Trumpa, informovaly The Guardian.

Noviny uvedly, že dopis poslalo 29 předchozích ministrů zahraničních věcí, šest bývalých premiérů a dva bývalí generální tajemníci OSN Federice Mogheriniové, jejíž postavení je rovnocenné s pozicí ministryně zahraničí Evropské unie.

V dopise bylo požadováno, aby Evropa „stála za našimi principiálními stanovisky pro mír mezi Izraelem a Palestinou“ a držela cíl „ustanovení palestinského státu vedle Izraele na hranicích založených na liniích před rokem 1967 se vzájemně dohodnutými, minimálními a rovnocennými pozemkovými výměnami; s Jeruzalémem jako hlavním městem pro oba státy“, jakož i požadováním řešení klíčové otázky, kterou Palestinci označují za „uprchlický“ problém.

Řekli, že by EU měla „odmítnout jakýkoli plán, který nesplňuje tyto standardy“, a v případě potřeby „pokračovat vlastním směrem“.

Signatáři prohlásili, že Izrael a „palestinská území se posouvají do reality jednoho státu s nerovnými právy“, který, jak říkají „nemůže pokračovat“.

Zatímco signatáři kritizovali současnou americkou administrativu za „odklon od dlouhodobé americké politiky“ a „distancování se od zavedených mezinárodních právních norem“, důkazem pro tato obvinění bylo nejen americké uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele a jejich „lhostejnost“ k expanzi židovských komunit v Judeji a Samaří, oblastech, ve kterých Palestinci tvrdí, že Izrael nemůže stavět.

Také tvrdě kritizovali USA, že v loňském roce pozastavily financování palestinské agentuře OSN (UNRWA), což byl krok, který odmítl udržování uprchlického problému a roli palestinského podněcování k páchání násilí vůči Izraelcům.

Ačkoliv americký mírový plán, nazvaný „dohoda století“, má být odhalen až v květnu nebo červnu, probublávají zprávy, že obsahuje méně než to, co Palestinci a Evropané po celá léta požadovali.

Signatáři v tomto kontextu uvádí tři body a shrnují, že: „Plán, který sniží palestinskou státnost na entitu bez suverenity, územní soudržnosti a ekonomické životaschopnosti“ by „smrtelně poškodil základy trvalého míru pro Palestince i Izraelce“.

16.04.2019 09:19 Daniel Žingor452Zdroj: World Israel News

Klíčová slova