Praha Jeruzalém

Mírový pochod křesťanů do Betléma

Na žádost křesťanských vedoucích byla na část dne uvolněna cesta přes území zmítané izraelsko-palestinským konfliktem. Několik tisíc křesťanských duchovních a laiků se zúčastnilo pochodu z Jeruzaléma do Betléma, aby společně vyprošovali pokoj pro Svatou zemi. Účastníky, doprovázené několika muslimskými vedoucími představiteli, zdravili bojovníci z předních linií obou stran fronty. V průběhu pochodu izraelští vojáci na krátkou dobu opustili své pozice, tanky uvolnily cestu a také palestinští vojáci na několik hodin složili své zbraně.

Po ukončení pochodu vypukly boje mezi oběma znepřátelenými stranami opět v plné síle. Křesťanská nemocnice a sirotčinec v Betlémě byla zasažena střelou z izraelského tanku. Naštěstí nebyl nikdo zraněn. Představitel ministerstva zahraničí Gideon Meir vyjádřil lítost nad incidentem, ale zároveň prohlásil, že v podobných případech může k neplánovaným škodám na majetku církví dojít. Vedení izraelské armády upozorňuje, že palestinští ozbrojenci zcela cynicky využívají mešity, křesťanské kostely i další církevní objekty k ostřelování izraelských pozic.

Jeden z představitelů islámských teroristů Ayman Halaweh, výrobce bomb z teroristické skupiny Hamas, byl minulou noc zabit když jeho automobil explodoval. Palestinské vedení prohlásilo, že izraelští agenti nastražili do auta bombu., Izrael prohlásil bez dalšího upřesnění, že Halaweh byl jedním z předních hledaných teroristů. Během sebevražedných bombových útoků, do kterých byl Halaweh zapojen bylo zabito 48 lidí a 295 zraněno. Údajně se podílel na přípravě atentátu na diskotéku v Tel Avivu, při kterém zahynulo 22 mladých lidí. Pohřebního průvodu v Náblusu se zůčastnilo několik tisíc Palestinců, kteří skandovali hesla o pomstě.

23.10.2001 00:00 22Zdroj: ICEJ ČR