Praha Jeruzalém

Americký ministr zahraničí Colin Powel ostře odsoudil Jásira Arafata za prohlášení, které včera udělal palestinský vůdce, když vyzval své lidi, aby „dali dohromady všechny síly na terorizování svého nepřítele“. „Pan Afarat využívá příležitosti a svým prohlášením chce dosáhnout ztížení společného postupu vpřed.“ řekl Powel na tiskové konferenci v sousedním Jordánsku. Řekl, že Arafat „odmítá povolit konsolidaci palestinských bezpečnostních sil“, což je podle Spojených států klíčovou otázkou potřebnou k omezení terorismu. Afarat označil včerejšek jako „Nakba“ , stejným slovem Palestinci označují „katastrofu“ vzniku státu Izraele v roce 1948.

Powel se včera setkal s palestinským předsedou vlády Ahmedem Quireou v Ammánu, aby diskutovali o otázce oživení mírového plánu „cestovní mapy“. Toto setkání palestinského premiéra a americké vlády bylo zatím na nejvyšší úrovni. Quirea se zítra v Berlíně setká s americkou poradkyní Národní bezpečnosti Condoleezzou Riceovou. Izrael tvrdí, že tím Palestina nezískává mírového partnera, nýbrž že Amerika chce dostat palestinskou moc zpátky do obrazu.

Powel také kritizoval Izraelce za ničení palestinských domovů v uprchlickém táboře Rafah v pásmu Gazy. Minulý týden bylo v pásmu Gazy zabito 13 izraelských vojáků, a to podnítilo odvetnou akci, namířenou na rozšířenou a nenápadnou stezku „Philadelphia“, kde se hlídkující izraelské síly snaží předcházet pašování zbraní z Egypta k palestinským teroristům. Spojené národy mluví o stovce domovů zničených izraelskou armádou během pátku. „Víme, že Izraelci mají právo na sebeobranu, ale odmítáme způsob, kterým zničili palestinské domovy v Rafahu,“ řekl Colin Powel.

16.05.2004 00:00 2