Praha Jeruzalém

Ministryně zahraničí, Cipi Livniová, zahájila v neděli v Jeruzalémě konferenci, na níž se sešli všichni evropští velvyslanci v Izraeli a 32 vyslanců, kteří zastupovali 36 zemí západní, střední a východní Evropy.
Během konference se velvyslanci setkají s ministerským předsedou, ministryní zahraničí, šéfem Šin Bet, šéfem Mossadu, šéfem Výboru pro atomovou energii, generálním ředitelem ministerstva zahraničí a vrchním státní zástupcem.
Konference se koná v době, kdy dochází ke znatelnému zlepšení ve vztazích mezi Izraelem a Evropou. Během posledních dvou let mezi Izraelem a Evropou existoval strategický politický dialog. V rámci tohoto dialogu se řeší dlouhý seznam problémů, včetně íránského jaderného programu.
Nicméně zlepšení ve vztazích a rostoucí úroveň závazků mezi Izraelem a Evropou znamenají jen málo pro to, aby se změnil postoj evropské veřejnosti vůči Izraeli. Podle ministerstva zahraničí je to největší a nejobtížnější výzva, které Izrael a velvyslanci zastupující Izrael napříč Evropou, čelí.
Součástí konference bude diskuse o jedinečné diplomatické kampani která bude uzpůsobena různým zemím.
Kromě jednání bude jeden den konference vyhrazený pro návštěvu města Sderot, spojený s vojenskou přehlídkou a diskusí s představiteli armády. Velvyslanci se setkají se starostou, navštíví školy a promluví s místními studenty. Navštíví také Of-Kor, továrnu, která zaměstnává nové přistěhovalce a jejíž pracovník byl nedávno zabit při útoku raketou Kassám.
Na začátku konference ministryně zahraničí Cipi Livniová zmínila, že pokud se v minulosti zdálo, že mezi Evropou a Izraelem je velký rozdíl a Izrael byl považován za hlavního podezřelého z odmítání míru, tak dnes existuje velké porozumění a sdílení shodných vizí.

26.12.2006 00:00 3