Praha Jeruzalém

Očekává se, že ministerský předseda Ehud Olmert a ministr obrany Amir Peretz oznámí nominaci major-generála Gabiho Aškenaziho na post vrchního velitele izraelské armády, na kterém by měl nahradit Dana Haluze, který minulý týden rezignoval.
Brzké oznámení Aškenaziho nominace na tento post se očekává proto, že druhý kandidát na, major-generál Moše Kaplinski, oznámil, že se o post ucházet nehodlá.
V dopise adresovaném ministru obrany Amiru Peretzovi Kaplinski uvedl, že vzhledem k tomu, že Winogradova komise ještě neskončila vyšetřování války v Libanonu, které se on sám aktivně účastnil, nebylo by vhodné, aby post vrchního velitele přijal.
Aškenazi (52) by měl být prvním vrchním velitelem armády z Golanské pěší divize, kde začínal službu armádě jako pěšák. Bude devatenáctým vrchním velitelem armády a také prvním, který se do tohoto postu dostane po odchodu z aktivní služby(v současnosti působí jako generální ředitel ministerstva obrany).
Premiér Ehud Olmert na zasedání vlády prohlásil, že nemá pochyb o tom, že vláda i veřejnost najde odpovídající způsob, jak Halutzovi za jeho službu poděkovat.
„Jménem všech členů vlády mu posílám vřelé objetí a hluboké uznání,“ řekl Olmert. „Halutz je příkladem člověka, který sloužil Izraeli s odhodláním a obětavostí jako nikdo druhý.“

22.01.2007 00:00 3