Praha Jeruzalém

Vůdce odborů, Ofer Eini, a generální ředitel kanceláře ministerského předsedy, Ra´anan Dinur, pokračovali v úterý v rozhovorech aby dosáhli uklidnění sporů o nezaplacených mzdách ještě před tím, než se odbory připraví na stávku pracovníků veřejného sektoru, ke které by mělo dojít ve středu.
Eini tvrdí, že ke stávce pravděpodobně dojde, pokud se do jednání nevloží premiér a osobně problém nevyřeší.
„Když se nezúčastní premiér, nebudeme mít jinou možnost, než velkou středeční stávku,“ řekl Eini. Aby ji úplně odvrátil, musel by premiér uspořádat naléhavé setkání na kterém by se schválil okamžitý převod financí 40ti místním úřadům a 16ti náboženským, které nejsou schopny už měsíce platit své zaměstnance.
Střední školy byly v úterý otevřené, i když učitelé začali minulý týden stávkovat. Představitelé škol se setkají s ministrem financí, aby se pokusili vyřešit téma nevyplacených platů.
Olmert se setkal s členy ministerstev vnitra a financí a pobízel je, aby našli způsob, jak odvrátit stávku.
Stávka zaměstnanců veřejného sektoru by stála více než 100 milionů dolarů každý den, bez započtení bankovního sektoru, zdravotnictví a zaměstnanců elektrických závodů.
„Odbory nemají důvod stávkovat,“ řekl ministr financí Avraham Hiršon.
„Děláme vše co je v našich silách abychom problém vyřešili a již je nám povedlo snížit počet místních úřadů, které nevyplácejí mzdy ze 40 na 30.“

28.02.2007 00:00 4