Praha Jeruzalém

Představitelé obrany nařídili v souvislosti se zmizením íránského generála v Turecku zvýšení bezpečnosti izraelských zahraničních velvyslanectví a představitelů cestujících do zahraničí.
Důvodem tohoto rozhodnutí jsou obavy z pomsty po celé řadě zpráv naznačujících, že by ve zmizení íránského generála mohl mít prsty Izrael. Izrael již podíl na zmizení generála Ali-Razy Asgariho popřel, nicméně spekulace arabských médií, že jde o únos provedený CIA a Mossadem, vedly k názoru o ohrožení izraelských cílů. O vyhodnocení potřebných bezpečnostních opatření se na základě vývoje situace postará služba Šin Bet.
Generál Asgari, 63, sloužil po léta v Íránských revolučních gardách a od 90. let zastával vysokou pozici v jejich pobočce v Libanonu. Mezi jeho úkoly patřilo posilování vazeb Íránu a Hizballáhu a dohlížení na převoz íránských instruktorů do výcvikových táborů Hizballáhu v Libanonu. Po návratu byl povýšen na post náměstka ministra obrany.
Írán vydal v pondělí oficiální prohlášení o zmizení Agariho, který je nezvěstný od 7. února. Írán  požádal o pomoc s vyšetřováním případu Turecko, jelikož měl Asgari zmizet v Istanbulu.

06.03.2007 00:00