Praha Jeruzalém

„Je příliš brzy na optimizmus,“ sdělil Ynet zdroj z klanceláře ministerského předsedy ohledně propuštění uneseného vojáka Gilada Šalita. I přes nejrůznější zvěsti o propuštění palestinských vězňů a o třístupňových dohodách, na kterých se obě strany měly dohodnout pod záštitou Egypta, není kancelář premiéra příliš nadšena.
„Úsilí Izraele o osvobození Šalita stále pokračuje. Byla by chyba spoléhat se jen na veřejná prohlášení nebo na fakt, že se ministerský předseda tento týden setkal s Šalitovými rodiči a učinit z toho závěr, že došlo k průlomu.“ uvedl zdroj.
Podle plánu by se měl Olmert v neděli setkat s Mahmúdem Abbásem. Měli by diskutovat o několika problémech včetně Šalitova propuštění a možných vazeb s novou palestinskou jednotnou vládou. Hlavním tématem setkání je uznání státu Izrael, ukončení teroristických akcí a akceptování všech dohod z minulosti. Izrael bude trvat na těchto požadavcích jako na nutných podmínkách pro další kontakty s palestinskou vládou.
Od posledního setkání představitelů, které proběhlo minulý měsíc, nedošlo k žádnému průlomu. Došlo spíše ke zhoršení vztahů s Abbásem, když se ukázalo, že nedokázal dodržet svou část dohody, podle níž Olmert uvolnil 100 milionů USD z palestinských daňových fondů. Podle informací od zpravodajských služeb zveřejněných na počátku týdne se část peněz, které byly určené výlučně k financování Abbásových bezpečnostních sil a humanitární pomoci, se dostala do špatných rukou a putovala na zaplacení platů. Proto Olmert nehodlá uvolnit další část ze zmražených palestinských fondů. Podle kanceláře ministerského předsedy Olmertovi zástupci, kteří jsou v neustálém kontaktu s Abbásovými muži, předali palestinskému prezidentovi kvůli záležitosti velmi ostrý vzkaz.

08.03.2007 00:00 1